KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Heilige Birmaan: alles wat je moet weten over dit kattenras!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Als je op zoek bent naar een mooie en unieke kat, dan is de Heilige Birmaan een goede keuze. Dit ras staat bekend om zijn opvallende kenmerken en rustige temperament.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de Heilige Birmaan, inclusief zijn geschiedenis, kenmerken en verzorgingseisen. We zullen ook een blik werpen op enkele van de meest voorkomende erfelijke ziekten die dit ras treffen. Dus of je er nu over denkt om zelf een Heilige Birmaan aan te schaffen of gewoon meer over ze te weten wilt komen, lees verder!

Waar komt de Heilige Birmaan vandaan?

Oorspronkelijk heeft de Heilige Birmaan zijn wortels in Birma (het huidige Myanmar). Echter na de Tweede Wereldoorlog waren er geen katten van dit ras meer over. Daarom besloot Frankrijk in de 20e eeuw het kattenras weer te ontwikkelen. Het ras is ontstaan door Siamese en Perzische katten te kruisen, waardoor ze een aantal kenmerken van beide rassen hebben.

Heilige Birmaan karakter

De Heilige Birmaan is een rustige en zachtaardige kat die graag bij mensen in de buurt is. Ze zijn over het algemeen vrij rustig en tolerant, waardoor ze een goede keuze zijn voor gezinnen met kinderen. Deze katten kunnen ook heel intelligent zijn en hechten zich sterk aan hun baasje. De Heilige Birmaan is over het algemeen een rustige kat en is sociaal met andere katten, honden en kinderen. Ze kunnen soms verlegen zijn en erg gehecht aan één eigenaar.

Eigenschappen

Het karakter van de Heilige Birmaan ligt eigenlijk een beetje tussen die van een Pers en een Siamees in. Karaktereigenschappen zoals charmant, intelligent, bescheiden, tolerant en zachtaardig passen goed bij dit ras.

heilige birmaan kat

Heilige Birmaan uiterlijk

Het uiterlijk van de Heilige Birmaan is zeker een van haar belangrijkste attracties. Deze kat heeft een lange, zijdeachtige vacht met een zachte ondervacht en lange haren op de borst en in de nek. De Heilige Birmaan heeft altijd een lichtgekleurde vacht met donkere punten (dezelfde als Siamese katten).

Gewicht

Het gewicht van een Heilige Birmaan bedraagt meestal tussen drie en zes kilogram. Mannetjes zijn steviger gebouwd dan vrouwtjes, maar beide geslachten hebben een lang, slank lichaam.

Heilige Birmaan kleuren

Hoewel de Birmaan over het algemeen wordt beschouwd vanwege hun traditionele Seal point aftekening (daarover later meer), kan het ras in veel verschillende kleuren voorkomen.

Birmanen kunnen in veel verschillende kleuren en patronen voorkomen. Eén ding is echter zeker: het zijn allemaal schattige en lieve wezens, ongeacht de kleur. Een Birmaan-ouder zijn is een ware vreugde en plezier.

Laten we eens kijken naar de verschillende kleuren die de Birmaan kan aannemen:

  • Lilac point: Lilac point is een zeer unieke point aftekening voor de Birmaan. De aftekening blijft hetzelfde; de kleuren zijn echter heel bijzonder. De basislaag is een bleke of witte kleur vergelijkbaar met de originele katten van de legende. De aftekeningen zijn vervaagd rozegrijs. Lilac point Birmanen zijn één van de zeldzamere patronen vanwege de recessieve genen die nodig zijn om het patroon te creëren.
  • Chocolate point: Het chocolate point volgt hetzelfde algemene uiterlijk als het Blue point en Seal point. Er zijn echter een paar duidelijke verschillen. Ten eerste, in plaats van een gouden crèmekleur, is de basiskleur intens ivoor. De aftekeningen zijn diep chocoladebruin – veel rijker dan die van de zegelpuntkleuring.
  • Blue point: Blue punt is een ander klassieke kleur dat gevonden is voor de Birmaan. Het lijkt erg op de Seal Point. In plaats van donkere bruine aftekeningen, vindt je in plaats daarvan blauwe aftekeningen. Blauw betekent ook niet per se “blauw”. In de kattenwereld is blauw gewoon een andere mooie naam voor grijs.
  • Seal point: Dit is de klassieke kleur en het patroon van de Birmaan waar de meeste mensen aan denken als het ras wordt genoemd. Seal point is een gouden crème (of beige) kleur met donkere zegelbruine aftekening die voornamelijk te vinden zijn rond het gezicht, de oren en de poten.
  • Red point: Dit kleurenpatroon heeft heldere roodachtig gouden punten die aan oranje grenzen. Met dit patroon hebben de kleuren de neiging om in de bleke basislaag te vervagen. Er is echter iets opmerkelijks aan dit patroon. Rode punt Birmanen hebben de neiging om wat tabby-kenmerken en aftekeningen te vertonen.
  • Cream point: Cream point is het meest unieke pure kleurenpatroon. Misschien zie je de aftekeningen ook niet eens echt. En dat komt omdat de aftekeningen een lichte koffieroomkleur zijn tegen een gouden of beige basislaag. Soms kan de grondlaag bleker of witachtiger zijn, waardoor de aftekeningen beter zichtbaar worden.

Patronen

  • Tabby point: Tabby point wordt niet noodzakelijkerwijs bepaald door hun verschillende kleuren. Ze kunnen in elk van de hierboven genoemde kleuren worden geleverd. En dat is voor de basis en de aftekeningen. Ze zullen echter de standaardmarkeringen van elke gestreepte kat vertonen, inclusief de kenmerkende “M” -markering op hun voorhoofd.
  • Tortie point: Tortie point is een prachtig uitziend patroon. In plaats van pure kleurmarkering, bestaan ​​de aftekeningen uit drie of vier verschillende kleuren die allemaal samen gespot zijn. De basislaag van de Birmaan kan ivoor of goudkleurig zijn met de punten bestaande uit blauw, chocolade, zegel en zelfs zwarte kleur.
DierDier

Erfelijke aandoeningen Heilige Birmaan

Over het algemeen is de Heilige Birmaan is een gezond ras met weinig erfelijke aandoeningen. Toch zijn er enkele aandoeningen die bij dit ras kunnen voorkomen.

De eerste en meest voorkomende aandoening is scheelzien. Dit gebeurt wanneer het ooglid niet volledig sluit of te wijd open gaat, wat leidt tot overmatige blootstelling aan licht en mogelijke schade aan het oog

Een andere aandoening die bij de Heilige Birmaan kan voorkomen is het knikken van de staart. Dit is een afwijking die ervoor zorgt dat de staart strak opkrult en de bewegingsvrijheid beperkt. Het kan ook pijn en ongemak veroorzaken bij de kat.

Ziekten aan de luchtwegen zijn een ander voorkomend probleem bij Heilige Birmanen. Deze omvatten niesziekte, die wordt veroorzaakt door een virus.

Een andere voorkomende erfelijke ziekte bij de Heilige Birmaan is Hypomyelinisatie. Deze ziekte tast de cellen aan die myeline produceren, een cruciaal onderdeel van de zenuwfunctie. Symptomen zijn sterk kriebelen en spastische aanvallen vanaf de leeftijd van drie weken.

Heilige Birmaan verzorging

De Heilige Birmaan heeft een lange, dikke vacht die regelmatig verzorgd moet worden om hem in goede conditie te houden. Je moet de vacht van jouw kat ten minste eenmaal per week borstelen om klitten en matten te verwijderen. Het is ook belangrijk om de nagels van jouw kat regelmatig te knippen en hun oren schoon en vrij van oorsmeer te houden.

heilige birmaan karakter

Heilige Birmaan prijs

De prijs van een Heilige Birmaan kitten begint bij ongeveer 450 euro. Worden de katten gefokt voor shows? Dan kunnen de prijzen oplopen tot 800 euro. Wil je het liever iets goedkoper hebben? Dan kun je het beste kijken bij een asiel of rasvereniging. Bovenop de aankoopkosten van de kat moet je ook nog rekening houden met de kosten voor een kattenbak, krabpaal, kattenmand, voerbak en kattenspeeltjes.

Houd ook rekening met terugkerende kosten voor voeding en de dierenarts. Echter zijn sommige kosten niet terugkerend, zoals je kat chippen of laten vaccineren.

Wat kost een Heilige Birmaan kat?

De prijs van een Heilige Birmaan ligt tussen de 450 en 800 euro. Het is geheel afhankelijk van waar je jouw kat vandaan haalt. Over het algemeen zijn katten die gefokt zijn voor shows of met stamboom een stuk prijziger.

Wat eet een Heilige Birmaan?

Heilige Birmanen zijn elegante katten die soms kieskeurige eters kunnen zijn. Wij adviseren je hetzelfde merk als de fokker te halen. Over het algemeen wordt bij een (gecertificeerde) fokker het merk Royal Canin gebruikt. Naar mate jouw kat ouder wordt kun je proberen te switchen naar ander voer.

Wij zijn fan van Royal Canin Kitten of Royal Canin Ragdoll Adult. Kies het product afhankelijk van de fase waarin jouw kat zich bevindt.

Hoe oud wordt een Heilige Birmaan?

Een Heilige Birmaan wordt gemiddeld zo’n 16 jaar oud. De levensverwachting is afhankelijk een aantal factoren, waaronder voeding en levensstijl.

Hoe lang groeit een Heilige Birmaan?

De gemiddelde Heilige Birmaan is volgroeid rond de leeftijd van twee jaar. Ze zullen blijven groeien tot ze ongeveer vier jaar oud zijn. In die tijd worden ze tussen de 1 en 3 kilogram zwaarder.

Hoe groot wordt een Heilige Birmaan?

Heilige Birmanen worden uiteindelijk even groot als een gewone huiskat. Ze wegen meestal tussen de vier en zes kilo, waarbij de katers groter zijn dan de poezen.

Wat is het verschil tussen een Ragdoll en een Heilige Birmaan?

De Ragdoll is een kattenras dat in het begin van de jaren 1960 werd ontwikkeld door Ann Baker. De Ragdoll staat bekend om zijn uiterst volgzame en rustige temperament, alsmede zijn grote omvang en opvallende aftekeningen.

De Heilige Birmaan is een kattenras dat in het begin van de 20e eeuw in Frankrijk werd ontwikkeld. Heilige Birmanen staan bekend om een lange vacht, rustige temperament en opvallende blauwe ogen.

Waar koop ik een Heilige Birmaan kat?

Ben jij na het lezen van ons artikel enthousiast geworden naar Heilige Birmanen? Dan kun je deze het beste kopen via een gecertificeerde fokker die is aangesloten bij een rasvereniging. Voor meer informatie over een kitten kopen, lees: “Kitten kopen: waar op letten?”