KatofPoes.nl

Search
Close this search box.

Britse Korthaar: het meest populaire kattenras?

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

De Britse Korthaar is één van de meest populaire kattenrassen in de wereld. Dit komt omdat ze ongelooflijk beminnelijk zijn en een geweldige persoonlijkheid hebben. Ze zijn er in verschillende kleuren en patronen, en zijn geweldige familie huisdieren. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over Britse Kortharen!

Waar komt de Britse Korthaar vandaan?

De Britse Korthaar komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn een van de oudste kattenrassen die er bestaan, en bestaan al meer dan 100 jaar. Het eerste gedocumenteerde geval van een Brits Korthaar was in 1871, toen een blauw gekleurde kat werd tentoongesteld op The Crystal Palace Cat Show in Londen.

Hoe kan ik een Brits Korthaar herkennen?

Brits Kortharen zijn er in een verscheidenheid van kleuren en patronen, dus het kan moeilijk zijn om ze op het eerste gezicht te identificeren. Er zijn echter een paar dingen die je kunnen helpen een Brits Korthaar van andere kattenrassen te onderscheiden.

Brits Kortharen hebben meestal een korte, gladde vacht die gemakkelijk te verzorgen is. Ze hebben ook een rond gezicht met grote, ronde ogen. Een ander onderscheidend kenmerk van de Brits Korthaar is zijn grote, gespierde lichaam.

Britse Korthaar karakter

britse korthaar herkennen

Brits Kortharen zijn over het algemeen zeer rustige en volgzame katten. Ze zijn graag in de buurt van mensen en andere dieren, en zijn prima huisdieren. Ze hebben een gematigd activiteitsniveau en hebben niet veel beweging nodig. Ze vinden het echter wel leuk om met hun baasje te spelen en achter speeltjes aan te rennen.

Eigenschappen

Het karakter van een Britse Korthaar is een van de belangrijkste redenen waarom ze zo populair zijn. Ze staan bekend als zeer zachtaardige, liefdevolle en aanhankelijke katten. Ze zijn ook zeer trouw aan hun eigenaars en zijn geweldige metgezellen.

Britse Korthaar uiterlijk

Het uiterlijk van de Britse Korthaar is een van de meest onderscheidende kenmerken van dit ras. Het is een grote en gespierde kat, met korte poten en een brede borst. Hun kop is rond en hun ogen zijn groot. Ze hebben een dikke vacht die zeer zacht aanvoelt. De vacht van een Brits Korthaar kan in een verscheidenheid van kleuren en patronen voorkomen.

Gewicht

Het gewicht van Britse Kortharen kan variëren, maar over het algemeen wegen ze tussen de drie en zes kilo. Dit is geheel afhankelijk van hoe actief jouw Brit is. Het zijn over het algemeen namelijk één van de meest luie kattenrassen!

Britse Korthaar kleuren

Brits Kortharen komen in een breed scala van kleuren en patronen. De meest voorkomende zijn blauw (grijs), zwart, tabby, en wit. Ze kunnen echter ook in andere kleuren voorkomen, zoals chocolade, lila, rood en crème, evenals een verscheidenheid van patronen, zoals bicolor, calico, en schildpad.

Wist je dat?
Bij katten wordt de kleur blauw vaak verward met de kleur grijs.

DierDier

Erfelijke aandoeningen Britse Korthaar

Britse Kortharen zijn over het algemeen een gezond kattenras, maar ze kunnen vatbaar zijn voor een paar erfelijke ziekten. De meest voorkomende erfelijke ziektes bij Brits Kortharen zijn:

  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)
  • Polycysteuze nierziekte (PKD)
  • Progressieve retinale atrofie (PRA)
  • Feline leukemievirus (FeLV)
  • Feline immunodeficiëntievirus (FIV)

Britse Korthaar verzorging

Brits Kortharen hebben over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig. Het is echter wel belangrijk om hun vacht regelmatig te borstelen om hem gezond te houden en vrij van klitten. Hiervoor kun je een borstel of een kam gebruiken om jouw kat te borstelen. Als je merkt dat jouw kat veel haarballen heeft, kun je eventueel kijken naar kattensnoepjes tegen haarballen.

Indien de kat regelmatig naar buiten gaat, zou je eventueel meer aandacht moeten besteden aan de verzorging.

britse korthaar verzorging

Britse Korthaar prijs

De prijs van een Britse Korthaar begint bij ongeveer € 600 en kan oplopen tot € 2000. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de fokker, de kleur van de kat, en of er een stamboom bij zit.

Waarom Britse Korthaar zo duur?

Britse Kortharen zijn op dit moment een van de populairste kattenrassen ter wereld, waardoor hun prijzen stijgen. Ze zijn ook een zeer gezond ras, wat ze tot een gewild huisdier maakt.

Bovendien zul je ze ongetwijfeld voorbij hebben zien komen in verschillende reclames op televisie!

Wat kost een Britse Korthaar zonder stamboom?

Een kat zonder stamboom is in feite geen raskat. Je kunt er dus vanuit gaan dat Britse Kortharen zonder stamboom goedkoper zullen zijn. Echter, de praktijk laat zien dat dit niet het geval is.

Het is een geval van vraag en aanbod. Het kattenras is momenteel razend populair dat ze zelfs zonder stamboom stevig aan de prijs zullen zijn.

Wat eet een Britse Korthaar?

Britse Kortharen hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en arm aan koolhydraten. Ze moeten een dieet krijgen dat rijk is aan vlees, zoals kip, vis of rundvlees. Je kunt ze ook natvoer of droogvoer geven. Als je ze droogvoer geeft, moet je ervoor zorgen dat het kwaliteitsvoer is.

Kijk bijvoorbeeld naar Royal Canin British Shorthair. Dit is speciaal gemaakt voor dit specifieke kattenras. Het zal ervoor zorgen dat jouw kat extra goed zal kauwen. Britse Kortharen zijn namelijk sneller geneigd voeding gelijk door te slikken. Dit kan ten koste gaan van de kaken. Met het juiste voer kun je dit voorkomen!

Kan een Britse Korthaar goed alleen zijn?

Britse Kortharen kunnen alleen gelaten worden, maar ze kunnen eenzaam worden of zich vervelen. Als j3 langere tijd niet thuis zult zijn, kun je het beste een vriend of familielid zoeken die jouw kat kan komen bezoeken.

Als dat niet mogelijk is, kun je ook kijken naar een kattenoppas of een kattenpension. Zo ben je er zeker van dat jouw kat de zorg en aandacht krijgt die hij nodig heeft terwijl je weg bent!

Hoe oud wordt een Britse Korthaar?

Britse Kortharen hebben een gemiddelde levensduur van 12-15 jaar. Sommige Britse Kortharen kunnen echter wel 20 jaar worden.

Dit hangt allemaal af van de verzorging die jij jouw kat geeft en of ze vatbaar zijn voor erfelijke ziekten. Als jij jouw kat goed verzorgt en gezonde voeding geeft, zal hij lang en gelukkig leven!