KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wanneer katten naar buiten? Alles wat je moet weten!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Waarschijnlijk wil jouw kat eropuit om de tuin en daarbuiten te verkennen. Ons artikel zal je alles vertellen voordat jij veilig jouw katten naar buiten zal sturen.  

Het is het beste om ervoor te zorgen dat jouw kat binnen is en comfortabel om je heen is voordat je jouw kat naar buiten laat gaan of voor het eerst naar buiten laat.

Sommige katten zullen onmiddellijk regelmatig naar buiten willen, maar sommige minder zelfverzekerde katten, kittens of katten die misschien nog niet eerder buiten zijn geweest, willen geleidelijk aan meer tijd buiten doorbrengen.

Het is belangrijk om jouw kat in zijn eigen tijd buiten te laten verkennen. We raden het gebruik van een kattentuigje af en je moet je kat niet optillen en naar buiten dragen. Beide situaties kunnen mogelijk stress bij jouw kat veroorzaken en kunnen ertoe leiden dat ze dit negatieve gevoel associëren met naar buiten gaan of zijn.

Wanneer mogen katten naar buiten?

Wanneer volwassen kat naar buiten?

Hoe lang je wacht ​​voordat je je katten naar buiten laat, hangt af van de persoonlijkheid van de kat en hoe snel ze tot rust komen. Je kunt in de verleiding komen om jouw kat zo snel mogelijk naar buiten te laten, maar over het algemeen kun je het beste minimaal 2-3 weken en maximaal 4-6 weken wachten nadat je hem voor het eerst mee naar huis heeft genomen. Zo hebben ze voldoende tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving.

Wanneer kitten naar buiten?

De tijdschaal is iets anders voor kittens. We raden aan om jouw kitten met toezicht naar buiten te laten zodra ze ongeveer 4 maanden oud zijn, gesteriliseerd zijn, al hun vaccinaties hebben gehad en volledig bij je in huis zijn gesetteld. Je moet er ook voor zorgen dat je kitten er eerst zelfverzekerd genoeg uitziet in huis, want naar buiten gaan kan in het begin een beetje ontmoedigend zijn.

Als jouw nieuwe kat of kitten rusteloos lijkt en vaak bij de achterdeur zit of wacht, ijsbeert, krabt of klauwt bij de deur, neem dan contact op je plaatselijke dierenarts voor verder advies over de beste tijd om jouw kat naar buiten te laten.

Waarom kat naar buiten?

 • Katten die naar buiten gaan zijn minder vatbaar voor overgewicht. Vrij rondlopende katten verbranden van nature meer calorieën dan katten die de hele dag op de bank zitten. Ze zijn daarom minder vatbaar voor ziekten die verband houden met obesitas, zoals diabetes en chronische nieraandoeningen. Een deel van de reden waarom buitenkatten minder vatbaar zijn voor deze ziekten kan natuurlijk ook zijn dat ze sterven aan trauma, ziekte, gevechten en andere verschrikkingen voordat ze oud genoeg zijn om deze ziekten een probleem te laten worden.
 • Buiten zijn kan goed zijn voor de mentale gezondheid van een kat. De kat kan het heerlijk vinden om buiten te zijn. Veel katten lijken er echt van te genieten om buiten te zijn, net zoals veel zeelieden ervan genieten om dronken te worden en vervolgens te vechten en bordelen te bezoeken. 
 • Buiten kunnen katten natuurlijk gedrag vertonen dat binnenshuis onderdrukt kan worden. Met andere woorden, ze mogen jagen. Dit is misschien goed voor de mentale gezondheid van de kat, maar het reduceert de lokale populaties van wilde dieren. Niemand mist echt ratten en muizen. Vergeet niet dat jagen risico’s met zich meebrengt. Terwijl jouw kat op muizen jaagt, kan hij of zij ook in strijd komen met een andere kat. 
katten naar buiten

Je katten voorbereiden op naar buiten gaan

Voordat jij jouw katten naar buiten laat:

 • Zorg ervoor dat jouw kat kan worden geïdentificeerd. Indien jouw kat verdwaald, kun je dankzij de chip jouw lieve viervoeter terug vinden. Als de kat wordt gescand worden jouw contactgegevens gevonden. 
 • Het kan een goed idee zijn om een halsband met adreskoker aan te schaffen. Dit betekent dat iedereen gemakkelijk contact met jou kan opnemen als jouw kat gewond raakt of vermist wordt, zonder dat jouw kat naar een dierenarts moet worden gebracht om te worden gescand. Denk eraan om de gegevens in de kattenhalsband met adreskoker up-to-date te houden.
 • Zorg ervoor dat jouw tuin veilig, katvriendelijk en uitnodigend is voor jouw kat. Dit kan hen ook aanmoedigen om niet te ver af te dwalen.
 • Ter voorbereiding op het naar buiten laten van jouw katten kun je proberen om ze te leren naar je toe te komen als ze worden geroepen, met behulp van lekkernijen. Om dit te doen, roep je gewoon de naam van jouw kat en schudt je een bak of pakje met hun favoriete lekkernijen. Als je kat naar je toe komt, geef hem dan iets lekkers. Herhaal dit proces meerdere keren op verschillende locaties in huis totdat jouw kat altijd komt en je vindt wanneer je zijn naam roept. Is jouw kat aanvankelijk terughoudend? Probeer dit dan rond de voedertijd te doen, wanneer ze verwachten te worden gevoerd en mogelijk meer geneigd zijn om je te benaderen voor eten. Als jouw kat niet erg gemotiveerd is om te eten, kun je proberen haar te belonen met iets anders, zoals hun favoriete kattenspeeltje

Hoe doe je een kat voor het eerst naar buiten?

 • De eerste paar keer dat je je kat naar buiten laat, is het een goed idee om met hem mee te gaan. Ga naar buiten en laat de deur van het huis open zodat je kat bij je kan komen maar ook snel weer naar binnen kan als ze dat willen.
 • Neem een ​​beloning voor eten/speelgoed mee en ga rustig zitten. Op deze manier kun je je kat in de gaten houden terwijl je hem vrij laat verkennen en hem terugroepen als je het gevoel hebt dat hij te ver is afgedwaald. Je moet de tijd dat jouw kat buiten is, opbouwen over een paar sessies.
 • Terwijl je buiten bent, kun je je kat ook blijven trainen om te komen wanneer hij wordt geroepen. Zorg ervoor dat je ze niet altijd meteen weer mee naar binnen neemt als ze geroepen worden. Beloon ze soms gewoon en laat ze weer weglopen. Hierdoor associëren zij terugkomen niet met naar binnen moeten gaan.
 • Wanneer jouw kat zich op zijn gemak en ontspannen buiten lijkt te voelen, kun je beginnen om ze zonder begeleiding te laten komen en gaan. Dit is een stap wat je na een aantal sessies kunt proberen toe te passen. 
 • De beste manier om jouw kat consistent en voorspelbaar toegang tot de buitenlucht te geven wanneer ze dat nodig hebben, is door een kattenluik in een deur of raam te installeren. Denk bijvoorbeeld aan de Pet Select Kattenluik met verschillende vergrendelingsstanden. Ideaal voor als jij zelfstandig jouw kat voor het eerst naar buiten wilt laten gaan.  
DierDier

Hoe oud mag een kat naar buiten?

Het is het beste om jouw kitten niet alleen buiten te laten totdat het 6 maanden oud is en het is essentieel dat het gesteriliseerd is (vanaf 4 maanden) voordat je het zonder toezicht naar buiten laat. Als je een volwassen kat hebt geadopteerd, is je waarschijnlijk geadviseerd om hem 2-3 weken binnen te houden om te wennen aan zijn nieuwe huis.

Kan een binnenkat naar buiten?

Een vraag die veel kattenbezitters zichzelf stellen is: “Kan ik mijn binnenkat naar buiten laten gaan?” Sommige binnenkatten houden van het buitenleven en lijken misschien zelfs een beetje ongelukkig als ze opgesloten zitten. Je kunt geleidelijk aan proberen jouw binnenkat te laten wennen aan het naar buiten gaan. Probeer bovenstaande tips of haal een kattentuigje in huis om jouw binnenkat te laten wennen.

Wanneer katten naar buiten na verhuizing?

Het is belangrijk dat jouw kat minimaal twee weken in huis blijft, omdat dit hen de tijd geeft om aan hun nieuwe territorium te wennen. Als jouw kat erg zelfverzekerd is, maar je voelt dat ze gefrustreerd raken omdat ze binnen worden gehouden, dan kun je overwegen om ze wat eerder naar buiten te laten. Echter adviseren wij dit te doen onder toezicht. Je wilt namelijk voorkomen dat ze gaan dwalen of erger nog, teruglopen naar hun oude huis.