KatofPoes.nl

Kat steriliseren? Alles wat je moet weten!

Foto van Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Alles weten over je kat steriliseren? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het steriliseren van jouw kat of poes.

Vanaf ongeveer 4 maanden worden kittens geslachtsrijp en zijn daardoor in staat zelf kittens te fokken en te fokken. De meeste mensen hebben niet de tijd of de wens om met hun kat te fokken en willen het aantal ongewenste katten en kittens dat al een huis zoekt niet vergroten. 

De kat steriliseren, ook wel castratie genoemd bij het mannetje (verwijdering van de teelballen) en sterilisatie bij het vrouwtje (verwijdering van de eierstokken en baarmoeder) voorkomt niet alleen ongewenste zwangerschappen, maar remt ook ongewenste gedragspatronen die verband houden met seksuele rijpheid en vermindert het risico op bepaalde ziekten.

Waarom een kat steriliseren?

Het steriliseren of castreren van jouw kat of poes heeft verschillende voordelen. Hieronder hebben wij ze voor je toegelicht. 

1. Minder overlast

Katten die niet gesteriliseerd zijn waarschijnlijk over een groot gebied, markeren hun territorium met een zeer penetrante spray en hebben veel meer kans om te vechten – met bijbehorende geluidsoverlast.

2. Gezondheidsproblemen voorkomen.

Kattenaids is namelijk een ziekte die niet onbekend is. Zodra katten erop uit gaan zijn ruzies met andere katten onvermijdelijk. Deze ruzies kunnen ervoor zorgen dat ziektes gemakkelijker verspreid worden naar andere katten. Tevens lopen ze een groter risico op verkeersongevallen, omdat ze zichzelf over een groter gebied verplaatsen. 

3. Gedragsproblemen voorkomen. 

Katten die niet gesteriliseerd zijn kunnen dwalen van huis en mogelijk niet meer terugkeren. Ze kunnen ook binnenshuis sproeien en kunnen agressief zijn tegen hun eigenaren. Daarom is het wenselijk om kittens vroeg genoeg te steriliseren om bovenstaande problemen te voorkomen. 

4. Controle op uitbreiding.

Een kat steriliseren betekent dat de kat of poes onvruchtbaar gemaakt wordt. Hierdoor kan jouw poes geen kittens krijgen of in het geval van een kater geen kittens bij een andere poes veroorzaken. Onthoud goed: er is maar één kater in een gebied nodig om heel veel poesjes zwanger te maken! 😉 

kat steriliseren

Wanneer een kat steriliseren?

Traditioneel worden mannelijke en vrouwelijke katten vaak geholpen als ze 6 maanden oud zijn, maar dit is nadat veel katten geslachtsrijp zijn en niet gebaseerd op enige wetenschappelijke onderbouwing. Om redenen van sociale, gezondheids- en populatiebeheersing wordt vaak aanbevolen om sterilisatie routinematig te laten plaatsvinden op een leeftijd van ongeveer 4 maanden.

Echter adviseren wij dat je het beste in overleg met jouw dierenarts kunt kijken naar de beste leeftijd voor jouw kat. Zij houden rekening met de leefsituatie, mogelijke gevoeligheid voor aandoeningen en natuurlijk de gezondheid van jouw kat.

Vaak vragen mensen zich af of je tijdens een periode van krolsheid je kat kunt steriliseren. Het antwoord op die vraag is: ja, je kunt een krolse kat steriliseren. 

Hoe verloopt sterilisatie kat?

Wij begrijpen dat een operatie voor jouw kat ontzettend spannend is, zowel voor jou als jouw kat. Maar wees niet bang, want een sterilisatie is een ingreep dat dagelijks wordt uitgevoerd. Je kunt er dus vanuit gaan dat de meeste dierenartsen een ruime ervaring hebben. 

Voor de operatie is het belangrijk dat jouw kat nuchter is. Het beste kun je daarom je kat de dagen voorafgaand binnenhouden en de 8 uur van tevoren geen eten meer geven. 

Eenmaal op locatie wordt jouw huisdier onder narcose gebracht en worden zowel tijdens als na de sterilisatie pijnstillers toegediend. 

Het te behandelen gebied wordt gedesinfecteerd om infecties te voorkomen. Vervolgens wordt er in de buikholte een snee gemaakt, waarna de eierstokken of teelballen verwijderd worden. Tot slot wordt de wond zowel inwendig als uitwendig gehecht.

De hechtingen aan de binnenkant zullen vanzelf oplossen. De uitwendige hechtingen kunnen ook oplosbaar zijn, maar de praktijk leert dat deze vaker handmatig verwijderd worden. Dit kan na zo’n 10 à 12 dagen verwijderd worden. 

Hoeveel kost het om een kat te steriliseren?

De kosten van een sterilisatie verschillen per dierenarts. Dit is vaak afhankelijk van de behandelmethode. De meeste dierenklinieken hebben meerdere pakketten waar je uit kunt kiezen. Laat je adviseren door jouw dierenarts om de beste keus te maken. 

DierDier

Hebben katten last van sterilisatie?

Katten herstellen doorgaans opmerkelijk snel van het steriliseren of castreren. Ze kunnen een paar uur een beetje slaperig zijn, maar de volgende dag zijn ze meestal weer erg levendig. Echter hechten wij veel waarde aan de nazorg. Het is verstandig om te proberen jouw kitten een dag of twee redelijk stil te houden, zodat de inwendige wonden enige tijd kunnen genezen. 

Als jouw kitten echter ongewoon stil of dof lijkt, moet je contact opnemen met jouw dierenarts. Als jouw kitten overmatig begint te likken of krabben aan de huidhechtingen, neem dan contact op met jouw dierenarts voor een verband of speciale halsband om schade aan de wond te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat als een kat eenmaal is gesteriliseerd, er een sterkere neiging is om te zwaar te worden. Het kan daarom zijn dat je de hoeveelheid voer die je verstrekt moet aanpassen als jouw kat te zwaar begint te worden.

Is het zielig om een kat te steriliseren?

Nee, het je kat steriliseren is niet zielig. Wereldwijd worden er dagelijks ontzettend veel katten of poes behandeld. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de voordelen enorm zijn. Denk aan voorkomen van ongewenste zwangerschap, gezondheidsproblemen of sproeien. 

Natuurlijk begrijpen wij dat je het zielig vindt dat jouw huisdier onder het mes moet, maar geen zorgen, de professionals hebben een bult ervaring en zullen jouw huisdier zo goed mogelijk helpen!

Mag de kat na sterilisatie naar buiten?

Indien jij een kat hebt die graag naar buiten gaat, vraag jij je vast af of na sterilisatie hij gelijk naar buiten kan. Het advies is om jouw kat een paar dagen binnen te houden. Dit heeft te maken met de wonden die moeten genezen. Als een kat gelijk naar buiten gaat kan er teveel spanning op de wonden komen, waardoor het minder snel geneest. 

Uiteindelijk bepaal jij als eigenaar zelf of jij jouw kat naar buiten doet, maar de praktijk leert dat je jouw huisdier beter een paar dagen binnen kunt houden. 

Conclusie

Wij hopen dat wij je hebben kunnen informeren over je kat steriliseren. Mocht je nou wat missen qua informatie? Of heb je een brandende vraag? Neem dan contact met ons op. Wij zullen proberen jou zo goed mogelijk te helpen.