KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kitten kopen: waar op letten?

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Als je hebt besloten dat je de vreugde van een kitten in je leven wilt brengen, heb je twee opties: kopen of adopteren. Een kitten kopen is geen gemakkelijke opgave. Daarom hebben wij voor jou uitgezocht waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen. 

Hier is waar je aan moet denken wanneer je deze grote beslissing neemt, zodat je er zeker van kunt zijn dat je een gelukkig, gezonde kitten bij je thuis verwelkomt.

Waar ga je een kitten kopen? 

Tegenwoordig kun je op heel veel verschillende plekken een kitten kopen. Denk bijvoorbeeld aan een particulier of gecertificeerde fokker. Het is ten allen tijde belangrijk dat je er op let dat het geen broodfokkers zijn. Vaak kun je dit opmerken door het aantal nestjes die er zijn. Zijn er teveel? Dan bestaat de kans dat je met een broodfokker te maken hebt. Dit wil je graag vermijden, want dit gaat ten koste van de opvoeding en verzorging van de kittens. 

kitten kopen

Kitten kopen: voordat je de kitten bezoekt

Een goede fokker beantwoordt graag jouw vragen voordat je langskomt. Enkele dingen die je moet weten, zijn:

 • Wanneer is de kitten geboren?
 • Is de kitten bij zijn moeder opgegroeid?
 • Is de kitten vriendelijk?
 • Hoe gezond is de kitten?
 • Waar is de kitten geboren en waar bracht het de meeste tijd door toen het tussen de één en negen weken oud was?

Waar moet je op letten als je een kitten koopt? 

Voordat je de keuze maakt om een kitten te kopen, adviseren wij je te letten op drie dingen. Namelijk de gezondheid, opgroeisituatie en het sociale aspect van de kitten. Hieronder hebben wij de 3 punten voor je verder uitgelegd. Dit zijn vragen die jij jezelf kunt stellen voordat je de definitieve beslissing neemt. 

Gezondheid

Allereerst is het belangrijk om op de gezondheid van jouw toekomstige kitten te letten. Voordat je er eentje gaat aanschaffen kun je letten op de volgende punten:

 • Zijn de oogjes schoon en helder?
 • Is de neus schoon en droog?
 • Hoe is de vacht? Deze moet egaal, glad en schoon zijn. Kale plekken, korsten, zwarte spikkels of beestjes zijn vaak een slecht teken. 
 • Hoe groot is de kitten? Indien hij of zij het kleinste van het nest is, kan dit duiden op een groeiachterstand of ziekte. Wij snappen dat hoe kleiner, hoe schattiger, maar je wilt geen zieke kitten. 
 • Hoeveel weegt de kitten? Het gewicht is net zo belangrijk als de grootte. Het geeft namelijk een goede indicator van de gezondheid van de kitten. Over het algemeen weegt een gezonde kitten van 8 weken zo’n 900 gram. 
 • Is de kitten ingeënt? Als een kitten ouder is dan 9 weken dan wordt deze altijd ingeënt. Over het algemeen gebeurd dit bij de meeste tussen de 9 en 12 weken.

Houd er rekening mee dat raskatten vatbaarder kunnen zijn voor gezondheidsproblemen. Koop bovendien geen kitten jonger dan zes maanden van iemand anders dan de fokker. Het is niet alleen illegaal, het is ook een signaal dat de kitten illegaal gefokt kan zijn!

Sociale aspect

Jij zult wellicht denken dat kittens geen gevoelens hebben, maar dit is niet helemaal waar. Zij zijn namelijk super sociaal. Echter, zijn ze heel selectief. Wij adviseren dat je het beste een kitten kunt kopen die sociaal genoeg is. Let daarbij op deze punten:

 • Kittens lijken ontzettend veel op kinderen en hebben constant de drang om te spelen en nieuwe dingen te ontdekken.
 • Als we kijken naar de wet dan mag een kitten op 7 weken al het nest verlaten. Echter is het toch beter om te wachten tot de kitten wat ouder is; zo’n 9 à 10 weken. Hierdoor kan de moeder van jouw toekomstige huisdier hij of zij klaarstomen voor het echte leven. 

Opgroeisituatie

De opgroeisituatie is van grote invloed op het leven van de kitten. Zo heb je kittens die buiten op een boerderij opgroeien, maar ook kittens die binnenshuis in een gezin opgroeien. Het verschil kun je bijvoorbeeld merken in het speelse of wilde gedrag. Bij de één is dat wat meer aanwezig dan bij de ander. Daarnaast kun je nog letten op:

 • Hygiëne.

Is de omgeving waar jouw toekomstige kitten is opgegroeid schoon? Is hij of zij een schone kattenbak of voer- en drinkbak gewend? 

 • Leefomgeving.

Als je opzoek bent naar een kitten die niet overal bang voor is, zorg er dan voor dat de kitten is opgegroeid op een plek waar regelmatig mensen komen. Hierdoor is hij of zij gewend te spelen of opgepakt te worden. Idealiter groeit een kitten op in een gezin. In dat geval zal de kitten gewend zijn aan huishoudelijke situaties, zoals stofzuigen.  

 • De moederpoes. 

Hoe ziet de moederpoes eruit? Het gezegde “De appel valt niet ver van de boom” is hier ook zeker aan de orde. Indien de poes er ongezond uit ziet of schuw is, bestaat er grote kans dat het ook niet al te best met de kittens is.

kitten kopen

Conclusie

Een kitten kopen wordt met bovenstaande tips een stuk gemakkelijker. Althans, wij hopen dat we je hebben kunnen helpen. Wij vertrouwen erop dat je dankzij deze informatie een gezonde en sociale kitten kunt aanschaffen.