KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kat chippen? Alles wat je moet weten!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Of je nu net een kitten hebt gekocht of een oudere kat hebt geadopteerd, het moet bovenaan je lijstje staan ​​om ervoor te zorgen dat ze gechipt zijn. Door jouw kat te chippen, heb je de beste kans om ze terug te vinden als ze verdwaald of gestolen zijn. Je kat chippen is veilig, gemakkelijk en effectief. In tegenstelling tot halsbanden en adreskokers, laten microchips niet los en lopen ze geen risico op verwondingen voor jouw kat.

Benieuwd naar alles over jouw kat chippen? Lees dan snel verder!

Waarom kat chippen?

Tenzij je van plan bent haar permanent binnen te houden, is de kans groot dat als jouw kat eenmaal al haar essentiële vaccinaties heeft gehad en een beetje volwassen is geworden, je haar de wijde wereld in zult laten. Echter, op het moment dat je jouw kat naar buiten laat, loop je het risico dat ze gewond raakt, verdwaald of wordt gestolen. Als dit gebeurt, kan ze misschien niet naar huis terugkeren, iets dat de ergste nachtmerrie van eigenaar is.

In het verleden waren halsbanden met adreskokers de ideale oplossing voor eigenaren. Echter, halsbanden en adreskokers kunnen kapot gaan of zelfs verwijderd worden. Een microchip zal altijd veilig op zijn plaats blijven. Studies hebben aangetoond dat katten tot twintig keer meer kans hebben om terug te keren naar hun eigenaar als ze een microchip hebben.

Een chip helpt niet alleen om je te herenigen met jouw verloren huisdier, maar kan ook helpen als je ooit een geschil krijgt met iemand over wie de rechtmatige eigenaar van het dier is.

Wanneer moet ik mijn kat chippen?

Er is geen minimumleeftijd om jouw kat te laten chippen. Veel kittens worden gechipt terwijl ze worden gesteriliseerd of gecastreerd. Het wordt echter aanbevolen om jouw kat te laten chippen voordat ze voor het eerst naar buiten gaan.

Hoe oud moet een kat zijn om te chippen?

In de meeste gevallen is het standaard om katten te chippen zodra ze 8 à 9 weken oud zijn. Maar als je een oudere kat hebt, is dit ook geen probleem. Katten kunnen op elk moment gechipt worden!

kat chippen

Hoe werkt kat chippen?

Nadat je met jouw dierenarts hebt gesproken over het chippen van katten, wordt er een kleine microchip (ongeveer ter grootte van een grote rijstkorrel) onder de huid van jouw kat geplaatst.

De procedure is extreem snel en wordt als relatief pijnloos beschouwd. Het gevoel zou vergelijkbaar zijn met het zetten van een oorbel. Zodra de microchip op zijn plaats zit, is dat alles. Je kat zal nooit weten dat hij er is!

De microchip van de kat heeft een unieke 15-cijferige code, die vervolgens wordt geregistreerd in een database, samen met jouw gegevens, waaronder jouw naam, adres en telefoonnummer voor noodgevallen. Onthoud daarom dat als je gaat verhuizen, je dit tijdig wijzigt. Soms worden er administratiekosten in rekening gebracht om je gegevens te wijzigen, maar de praktijk leert dat dit niet vaak voorkomt.

Als jouw kat op een dag afdwaalt en wordt gevonden door een onbekende, hoeven ze hem alleen maar in te leveren bij een asiel of dierenartspraktijk. Hier zal de dierenarts een scanner gebruiken om te zien of je kat is gechipt. Deze scan is volkomen ongevaarlijk. Vervolgens kan de desbetreffende dierenarts jouw contactgegevens uit de database halen.

Wat kost het om een kat te laten chippen?

De kosten van het chippen van katten variëren afhankelijk van wanneer het wordt gedaan en wie het doet. In de meeste gevallen zijn er vaste kosten om de chip te plaatsen. Sommige dierenartsen bieden gratis chippen aan en het kan zijn dat jouw dierenartspraktijk af en toe acties heeft, doe hier je voordeel mee. Voor een specifiek kostenplaatje raden wij je aan contact op te nemen met je dierenarts, fokker of opvangcentrum.

Is het verplicht om een kat te chippen?

Als je gemoedsrust wilt, is het essentieel om je kat te laten chippen. Katten zijn fervente zwervers en dankzij een chip kunnen ze gemakkelijk worden geïdentificeerd. Hierdoor vergroot je de kans op een gelukkig weerzien als ze te ver afdwalen.

Momenteel is er niets dat stelt dat katten verplicht gechipt moeten worden. Voor honden geldt echter wel een chip- en registratieplicht. Gebeurd dit niet, dan riskeer je een boete.

kat chippen

Is mijn kat chippen pijnlijk voor mijn kat?

Veel eigenaren maken zich zorgen over het proces. Desalniettemin wegen de voordelen van een kat chippen ruimschoots op tegen de risico’s of de tijdelijke pijn. De procedure is razendsnel en relatief pijnloos. Naderhand zal jouw kat helemaal in orde zijn. Vergeet alleen niet wat extra liefde en aandacht te geven, dit zullen zij nooit afslaan!

Wat doet een chip in een kat?

Het doel van microchips die worden gebruikt voor huisdieren is om een ​​vorm van permanente identificatie te bieden. Deze microchips worden RFID-tags (radiofrequentie-identificatie) genoemd. Ze zijn klein, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, en passief. Dit betekent dat ze passief een uniek identificatienummer opslaan en niet actief informatie doorgeven. De microchip die in jouw kat is geïmplanteerd, heeft geen batterij en geen interne stroombron, dus hij zit in de kat totdat hij wordt gelezen door een speciale microchip scanner.

Waar laat ik mijn kat chippen?

Jouw kat chippen kun je op verschillende plekken doen. Wij raden je aan om op onderzoek uit te gaan en het te laten doen op de plek waar jij je het beste gevoel hebt. In de meeste gevallen zal de plaatselijke dierenarts toereikend zijn. 

Kom je er nou echt niet uit, neem dan contact met ons op. Wij zullen je proberen te helpen met het vinden van een geschikte plek om jou kat te laten chippen.