KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn kattenbak stinkt! Hoe kan ik het laten stoppen? (7 tips)

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Katten zijn ontzettend leuk, maar soms kunnen ze ook best lastig zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een goede kattenbak nodig om de stinkende urine van je kat op te vangen. Het is niet zo dat iedere kattenbak even prettig ruikt na langdurig gebruik, en dat kan dan weer tot allerlei problemen leiden!

Zelfs als jij elke dag schoonmaakt en het regelmatig ververst met nieuwe kattenbakvulling, blijft er meestal een nare geur hangen. We voelen jouw pijn!

Hoe zorg je ervoor dat de kattenbak niet stinkt? Er zijn een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om het voor iedereen aangenamer te maken. Hier zijn wat tips die jou kunnen helpen.

Waarom stinkt mijn kattenbak?

Als je kattenbak stinkt, is dat meestal omdat er te veel ammoniak in de lucht zit. Ammoniak ontstaat wanneer urinezuur en waterstofperoxide samenkomen, en dit gas wordt vrijgegeven bij het plassen van een kat. Deze geur kan erg vervelend zijn.

Het is best lastig om de bak goed schoon te maken als deze geur er al hangt. De enige manier om het ammoniakgehalte in de lucht te verlagen, is door de bak goed te ventileren.

Echter zijn er nog een aantal andere redenen waarom jouw kattenbak kan stinken. Gebruik daarom onderstaande tips om van de stank af te komen en het in de toekomst te voorkomen!

1. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen tegen een stinkende kattenbak

Vaak wordt geadviseerd om chloor te gebruiken in plaats van bleekwater om de kattenbak schoon te maken. Dit is echter niet verstandig, omdat bleekwater juist kan bijdragen aan de stank. Gebruik dus liever een milde zeep of ontsmettingsmiddel als je de kattenbak wilt schoonmaken.

Eventueel zou je kunnen kijken naar HG tegen kattenbakgeur. Met deze luchtverfrisser bespuit je de schone kattenbakkorrels rijkelijk totdat de bovenlaag goed bevochtigd is. Schep de korrels daarna om. Indien gewenst, kan de kattenbak zelf ook ingespoten worden. Het product treedt direct in werking zodra de kat zijn behoefte doet.

2. Ventileer goed om nare geuren te verdrijven

Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht binnenkomt in de ruimte waar je kattenbak staat. Dit voorkomt dat de stank zich verspreidt en blijft hangen. Daarnaast is het ook verstandig om de kattenbak na gebruik een uurtje of twee te laten staan om de urine goed te laten drogen.

Ventileren is niet alleen een uitstekende manier om de stank te verminderen, het is ook goed voor je kat. Door jouw huis goed te ventileren blijft de lucht in huis schoner en leef je dus allemaal gezonder.

3. Ververs regelmatig om stank te voorkomen

Iedere week moet je minimaal één keer de kattenbak verversen met nieuwe vulling. Zo voorkom je dat er bacteriën ontstaan die voor een slechte geur kunnen zorgen. Als je de kattenbak iedere dag ververst, dan is de geur vaak al niet meer zo erg. Gebruik hiervoor altijd een goede kattenbakvulling die ervoor zorgt dat de geur wordt opgenomen.

Hoe vaak moet je kattengrind vervangen?

Kattengrind is bedoeld om de urine van je kat op te vangen, en niet om iedere dag vervangen te worden. Als je het grind regelmatig schoonmaakt, dan is éénmalige vernieuwing per week meer dan genoeg.

Als je merkt dat de geur toch aanwezig blijft, probeer dan eens andere soort kattenbakvulling of ga over op een andere kattenbakvulling.

Tip: Het is verstandig om de kattenbak iedere dag een keer schoon te maken, dus ook als er niet is gepoept.

4. Gebruik absorberende kattenbakmatten of kattenbakvulling

Bij veel mensen helpt het om absorberende matten of speciale kattenbakvulling in de kattenbak te leggen. Deze matten nemen het vocht op en voorkomen dat de stank zich verspreidt. Onder kattenliefhebbers is de TEBJEN kattenbakmat een populaire kattenbakmat.

5. Koop een goede kattenbak

Er bestaan tegenwoordig allerlei soorten kattenbakken die ervoor zorgen dat de geur minder snel gaat hangen. Een van deze type bakken is bijvoorbeeld een dubbele bak, of eentje met afsluitbare lades. Zo blijft de stinkende lucht beter gescheiden van de schone lucht. Één van onze favorieten is de MakeSure Kattenbak.

Hoe vaak moet je een nieuwe kattenbak kopen?

Dit is afhankelijk van het type kattenbak. Een goedkope kattenbak kan je zo’n vier keer per jaar vervangen, een wat duurdere kattenbak gaat een zes tot acht maanden. Echter is dit niet per sé nodig.

Kijk dus goed naar het type en de prijs voordat je een nieuwe kattenbak koopt!

6. Koop eens biologisch kattenvoer

Biologisch kattenvoer is over het algemeen van goede kwaliteit en bevat minder geurhoudende stoffen. Wanneer het dus mogelijk is, zou je kunnen overwegen om biologisch kattenvoer te kopen in plaats van “normaal” kattenvoer. Dit is niet alleen beter voor je kat, het is ook beter voor het milieu.

Voordelen van biologisch kattenvoer

Biologisch kattenvoer heeft meerdere voordelen. Ten eerste is biologisch kattenvoer beter voor het milieu. Het is namelijk geproduceerd met respect voor de dieren en het milieu. Daarnaast is biologisch kattenvoer ook beter voor je kat. Het voer bevat veel meer voedingsstoffen en minder geurhoudende stoffen, waardoor het niet alleen beter smaakt, maar ook gezonder is.

7. Maak de vloeren grondig schoon om stank te voorkomen

Het grondig vegen van de vloeren is een must. Schimmels komen namelijk snel in huis. Niet alleen je vloeren zijn de pineut, maar ook muren en meubilair kunnen beschimmeld raken. Dit kan ervoor zorgen dat jij in de veronderstelling bent dat jouw kattenbak stinkt. Zorg dus dat je de vloeren goed schoonmaakt en eventueel behandeld met een antischimmelmiddel zoals de HG schimmelreiniger.

Conclusie

We hopen dat je nu wat beter weet hoe je de geur uit je kattenbak kan laten verdwijnen! Heb jij nog eigen tips? Laat het ons dan vooral weten via het contactformulier of onze Instagram pagina.

Tot slot wensen we iedereen die dit leest veel succes bij het bestrijden van een stinkende kattenbak. En vergeet niet: de kat is hier niet schuldig aan!