KatofPoes.nl

Search
Close this search box.

Kat vermist! Wat moet ik doen?

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Jouw kat vermist? Dat kan een zeer verontrustende gebeurtenis zijn voor iedereen in het gezin. Hoewel katten bekend staan om hun zwerfgedrag, is het belangrijk om te weten welke stappen jij moet ondernemen als ze vermist raken en hoe lang je ze binnen moet houden nadat ze vermist zijn geraakt. In dit artikel bespreken we al deze dingen en nog veel meer!

Hoe lang loopt een kat weg?

Katten kunnen meestal een paar uur of zelfs een dag weglopen. Sommige katten kunnen echter weken of zelfs maanden weg zijn. Het gemiddelde ligt meestal rond de twee dagen tot een week. Als jouw kat langer dan een week weg is, kun je het beste overwegen jouw kat als vermist op te geven bij Amivedi.

Wanneer een kat als vermist opgeven?

Als jouw kat na een dag nog niet terug is, is het belangrijk hem als vermist op te geven. Het is het beste om ten minste 24 uur te wachten voordat jij jouw kat als vermist opgeeft. Dit geeft ze de tijd om uit zichzelf naar huis te komen zonder dat je ze roept.

kat vermist

Hoe vind je een vermiste kat terug?

Zodra je jouw kat als vermist hebt opgegeven, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om jouw kat te vinden.

Je kunt in jouw buurt zoeken, flyers of posters maken, en advertenties voor vermiste huisdieren opgeven. Het is ook een goed idee om een foto van jouw kat op sociale media te plaatsen en een Facebook pagina aan te maken.

Vergeet ook niet je buren! Zorg ervoor dat ze weten dat jouw kat vermist is en vraag hen om een oogje in het zeil te houden.

Om de locatie te vinden van vermiste katten die gevonden zijn, kun je op Amivedi kijken. Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Is jouw huisdier vermist of heb jij een huisdier gevonden? Meld het bij Amivedi!

Dit is een goed initiatief, want samen zorgen we ervoor dat iedereen zo spoedig mogelijk herenigd wordt met zijn of haar huisdier.

*Wist je dat? Bij Amivedi worden er gemiddeld 231 meldingen per dag afgehandeld.

Tips voor een goede flyer of poster voor een vermiste kat

– Zorg voor een goede, duidelijke foto van jouw kat op de flyer of poster.

– In aanvulling op jouw contactgegevens, vermeld ook de contactinformatie van een dierenarts of dierenasiel voor het geval iemand jouw kat vindt.

– Als je een beloning uitlooft voor jouw kat, vermeld het bedrag.

– Zorg ervoor dat jij jouw flyer of poster bijwerkt indien nodig.

Hoeveel procent vermiste katten komt terug?

Het percentage vermiste katten dat wordt teruggebracht, varieert per land. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 20% van de vermiste katten teruggebracht naar hun eigenaars. In Nederland ligt dit aantal veel hoger. Middels het platform Amivedi worden er ongeveer 95% van de vermiste katten teruggebracht naar hun baasjes. Dit is mogelijk omdat zij samenwerken met een groot netwerk van contactpunten, waaronder dierenartsen, dierenasiels en politie.

Waar worden gevonden katten naartoe gebracht?

Als jij een kat vindt, kun je deze het beste naar jouw plaatselijke dierenarts of asiel brengen. Dit komt omdat gevonden katten moeten worden gescand voor een microchip. Dankzij deze microchip kunnen de gegevens van de eigenaar uit een internationale database gehaald worden.

Hoe lang moet ik mijn kat binnen houden na vermissing?

Houd jouw kat minstens een week binnen, ook als ze uit zichzelf zijn teruggekeerd. Dit helpt hen veilig te blijven en voorkomt dat ze weer weglopen. Als jouw kat een microchip heeft, zorg er dan voor dat jij de informatie bij jouw plaatselijke dierenarts of asiel up-to-date hebt.

Conclusie

Het is belangrijk te onthouden dat katten om verschillende redenen kunnen weglopen. De beste manier om de veiligheid van jouw kat te garanderen is om ze te chippen, eventueel binnen te houden en jouw gegevens up-to-date te houden bij de plaatselijke dierenarts of het asiel.

Is jouw kat vermist? Zorg er dan in ieder geval voor dat je dit meldt bij Amivedi.