KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Heeft mijn kat vlooien? 9 TIPS om het te bestrijden!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Vlooien zijn kleine parasieten die veel problemen kunnen veroorzaken bij jouw kat. Ze jeuken niet alleen en zijn oncomfortabel, maar ze kunnen ook leiden tot andere gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we hoe je kattenvlooien kunt herkennen, hoe je ze kunt bestrijden en hoe jouw kat ze überhaupt kan krijgen. We zullen ook enkele tips geven over hoe je dit vervelende probleem kunt bestrijden!

Wat zijn katten vlooien?

Kattenvlooien zijn kleine, bruin-zwarte beestjes die erg vervelend kunnen zijn voor jouw kat. Door middel van een enorme sprong kunnen ze op jouw kat (of op jijzelf) landen, waarna ze hevige jeuk en rode vlekken kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een plaag in jouw huis worden, wat je natuurlijk wilt voorkomen!

Hoe zien katten vlooien eruit?

Kattenvlooien zijn erg klein en kunnen worden herkend aan hun grote lichaam, lange poten en het vermogen om tot 1 meter ver te springen. Ze laten ook zwarte uitwerpselen achter die rood kunnen worden als ze nat zijn.

Wil je zeker weten of je met vlooienpoepjes te maken hebt, dan kun je de zwarte puntjes kammen met een vlooienkam. Veeg de puntjes af op een keukenhanddoek en maak deze een beetje vochtig. Zie jij dat de keukenhanddoek rood kleurt rond de zwarte puntjes? Zo ja, dan heb je vlooienpoep!

Hoe weet je of je kat vlooien heeft?

kat vlooien

Heb je het vermoeden dat jouw kat vlooien zou kunnen hebben? Als dat zo is, zijn er een aantal tekenen waar je op kunt letten. Een van de meest voorkomende symptomen is overmatig krabben, vooral rond de nek en de kop. Daarnaast kan het gedrag van de kat veranderen. Een kat kan onrustig of geagiteerd lijken, vermageren en huidproblemen krijgen zoals roodheid, ontstekingen en kale plekken.

Als je denkt dat jouw kat vlooien heeft, is de beste manier om daar achter te komen een nadere inspectie. Controleer de vacht van jouw kat op zwarte puntjes (dit zijn vlooienpoepjes) en kleine insecten. Je kunt ook een vlooienkam gebruiken om eventuele volwassen vlooien of eitjes op de vacht van jouw huisdier te verwijderen.

Hoe krijgt een kat vlooien? 

Nu je weet hoe je de symptomen kunt herkennen, vraag jij je vast af waar een kat vlooien op kan lopen. Helaas zijn er veel manieren. Een van de meest voorkomende is door contact met andere dieren die vlooien hebben, zoals knaagdieren, honden en vogels. Daarnaast kunnen vlooien ook op jouw kleding of via het reizen met bagage in jouw huis worden binnengebracht.

Je kunt het risico op vlooien verkleinen door jouw kat binnen te houden en een vlooienhalsband te kopen. Een vlooienhalsband is een goede manier om katten vlooien te doden en je kat te beschermen tegen nieuwe vlooien.

Wat moet je doen als je kat vlooien heeft?

Zodra je erachter komt dat jouw kat vlooien heeft moet je onmiddellijk actie ondernemen. De nadelen van katten vlooien verder gaan dan alleen ergernis. Vlooien kunnen huidproblemen, haaruitval en in extreme gevallen zelfs bloedarmoede veroorzaken.

Er zijn een aantal manieren om van vlooien af te komen, maar het belangrijkste is om consequent te zijn.

Hoe katten vlooien bestrijden?

kat vlooien bestrijden

Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren om katten vlooien te bestrijden. Hieronder zullen wij enkele van de meest bekende methoden toelichten.

1. Gebruik een vlooienband

Vlooienbanden zijn een makkelijke en effectieve manier om vlooien te doden. Ze zijn er in verschillende soorten, dus je kunt er een vinden die bij jou past. Wij zijn fan van de Seresto vlooienband. Deze halsband beschermt jouw kat tot acht maanden lang tegen vlooien en teken. Hij is geurloos, waterdicht en niet giftig.

2. Was alles zo heet mogelijk

Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar jouw kat graag op ligt, moeten zo heet mogelijk gewassen worden. Liefst op 90 graden, anders op 50 tot 60 graden, dan kunnen de eitjes en larven niet overleven.

Om er zeker van te zijn dat er geen vlooien, eitjes of larven achterblijven, is het verstandig om bijvoorbeeld de kussens van de bank, maar ook jouw kleding zo snel mogelijk te wassen.

Mocht het niet mogelijk zijn om bepaalde spullen uit te wassen, dan zou je ze een week lang vacuüm kunnen verpakken. Hierdoor komt er geen lucht bij waardoor de eventueel aanwezige beestjes niet zullen overleven.

3. Gebruik een vlooienshampoo voor je kat

Als jouw kat veel vlooien heeft, kun je een vlooienshampoo gebruiken om van de vlooien af te komen. Beaphar maakt een geweldige vlooienshampoo voor katten die zowel effectief als betaalbaar is. Hij zal tevens helpen bij het bestrijden van luizen en teken, een veelzijdig product dus!

Het advies is om jouw kat eens in de twee weken te wassen totdat alle vlooien verdwenen zijn. In de praktijk blijkt dat vaak na een enkele behandeling alle actieve vlooien bestreden zijn. Bovendien heeft de Beaphar Diagnos Vlooienshampoo een nawerking van 1 à 2 weken.

De fabrikant raadt het aan om het product in combinatie te gebruiken met een tapijtspray.

4. Probeer te kammen met een vlooienkam

Een vlooienkam is een handige tool om vlooien te herkennen en te bestrijden. Het is vooral nuttig om vlooien en eitjes uit de vacht van de kat te verwijderen.

De beste manier om een vlooienkam te gebruiken is om eerst de vacht van jouw kat nat te maken met water. Dit maakt de vlooien beter zichtbaar en makkelijker te verwijderen. Echter houdt niet elke kat van een natte vacht dus pas dit aan op jouw situatie.

5. Gebruik katten vlooiendruppels om het te bestrijden

Vlooiendruppels voor katten zijn een populaire manier om van vlooien af te komen. Ze zijn er in verschillende vormen, zoals vloeistoffen, gels en poeders.

Het werkzame bestanddeel van de meeste vlooiendruppels is fipronil, dat de vlooien snel doodt. Middels een pipet kun je het op de huid druppelen. De druppels worden opgenomen in de huid van de kat en verspreiden zich over de vacht. Dit biedt langdurige bescherming tegen vlooien.

Een van onze favoriete producten is Frontline Spot On, dat fipronil bevat en ook effectief is tegen teken en luizen. Het begint al binnen 24 uur te werken en werkt tot vijf weken. De druppels zijn geschikt voor katten ouder dan 8 weken en zwaarder dan 1 kilogram.

Je kunt dit product kopen in 0,5 ml en 2,0 ml. Idealiter kies je voor 2,0 ml, wat gelijk staat aan 4x pipet. Hierdoor heb je altijd wat op voorraad om kat vlooien te behandelen.

6. Pak je stofzuiger

Stofzuig het huis grondig. Let vooral op plekken waar je moeilijk bij kunt. Dit zijn namelijk de plekken waar vlooien zich graag verstoppen. Vergeet ook niet de kussens van de bank of stoel, de plinten en natuurlijk de mand van jouw kat.

Alvorens je gaat stofzuigen is het verstandig de spullen buiten uit te kloppen. Hierdoor zal er al een groot gedeelte van de vlooien er van af vallen.

Ook raden wij aan je auto stof te zuigen. Als je klaar bent met stofzuigen, maak dan de stofzuiger grondig schoon. Vlooien kunnen hier namelijk in achter blijven en overleven.

7. Geef je kat vlooientabletten

Een andere manier is het gebruik van vlooientabletten. Deze worden geleverd in de vorm van een tablet die je in het voer van jouw kat doet.

Het actieve ingrediënt in de meeste vlooientabletten is een insecticide genaamd nitenpyram. Nitenpyram doodt vlooien snel en heeft geen residuele werking, dus het is niet schadelijk voor jouw huisdier of voor het milieu

Een van onze favoriete producten is Beaphar Vlo Kill. Dit zijn vlooientabletten die nitenpyram bevatten en ook effectief zijn tegen teken. Ze beginnen binnen 15-30 minuten te werken en binnen 6 uur is de werkzaamheid zo’n 95-100%!

De tabletten worden geleverd in een verpakking van zes, zodat je er altijd een paar bij de hand hebt. Je kunt ze één keer per maand aan jouw kat geven als onderdeel van de behandeling tegen vlooien.

8. Laat die dweil even staan

Het is verstandig om tijdens de besmetting een tijdje niet te dweilen. Vlooien houden van een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijk achter tussen de plinten of in kieren, en dat zijn ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien.

Als je toch wilt dweilen, kun je wat azijn aan het water toevoegen. Vlooien kunnen daar niet tegen.

9. Haal een vlooienspray in huis

Ter aanvulling op bovenstaande middelen kun je ervoor kiezen om een omgevingsspray te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Beaphar Vlooienspray.

Deze spray is bedoeld om vlooien en larven in de omgeving te doden. Het is belangrijk om het te gebruiken als jouw kat een vlooienplaag heeft, maar het is ook een goed idee om het als preventie te gebruiken. De spray is veilig voor zowel honden als katten en laat geen residu achter.

De Beaphar vlooienspray wordt geleverd in een spuitbus. Daardoor is het makkelijk te gebruiken. En niet geheel onbelangrijk.. het is betaalbaar!

Kun je vlooien krijgen van een kat?

Ja, het is mogelijk om vlooien van een kat te krijgen. Als jouw kat vlooien heeft, is de kans groot dat je ze ook in huis hebt. Dit komt omdat de vlooieneitjes en -larven gemakkelijk overgebracht kunnen worden naar andere plekken. En als ze eenmaal in jouw huis zijn, zullen ze zich snel gaan vermenigvuldigen…

Gelukkig kunnen vlooien niet overleven op mensen, maar kijk uit, dit proberen ze wel. Je kunt dus merken dat je gebeten wordt. Hierdoor kun jij last krijgen van jeuk. Zorg er voor dat je bovenstaande tips gebruikt om dit zo snel als mogelijk te bestrijden.

Conclusie

Vlooien kunnen een plaag zijn voor zowel katten als hun eigenaars. Ze zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit artikel hebben we negen tips met je gedeeld over hoe je van vlooien af kunt komen. Wij hopen dat je deze tips nuttig vindt om jouw huis en kat weer normaal te krijgen.

Als je nog steeds problemen hebt om van vlooien af te komen, raden wij je aan contact op te nemen met jouw dierenarts. Zij kunnen je wellicht een sterkere behandeling voorschrijven. En zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Zorg ervoor dat je stappen onderneemt om te voorkomen dat vlooien zich in jouw huis nestelen. Dit kan onder meer met behulp van een vlooienband voor jouw kat. Deze halsbanden geven een lage dosis insecticide af die alle vlooien doodt die ermee in contact komen. Ze zijn ook waterbestendig, zodat jouw kat kan blijven zwemmen en spelen zonder dat de halsband losraakt.

Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op via Instagram DM of de contactpagina.