KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kattengras: goed of slecht? Alles wat je moet weten!

Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Weet jij wat kattengras is? Zo niet, dan kom je nu alles te weten wat je moet weten! Kattengras is een plant die vaak door katten wordt gegeten. Men gelooft dat het eten van dit soort gras helpt bij de spijsvertering en voorkomt dat ze schadelijke planten eten. Maar is kattengras wel goed voor jouw kat? Is het veilig? Lees verder om erachter te komen!

Wat is kattengras?

Kattengras is geen specifieke plantensoort, maar eerder een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan planten die katten graag eten. In Nederland is de meest voorkomende soort kattengras Cyperus alternifolius, ook wel bekend als de parapluplant. Deze plant kan binnenshuis worden gekweekt en vergt zeer weinig onderhoud. Andere soorten die als kattengras kunnen worden gebruikt zijn havergras en tarwegras.

Waarom eten katten gras?

kattengras

Het is niet helemaal duidelijk waarom katten zo graag gras eten, maar er zijn een paar theorieën. Sommigen denken dat het kauwen op planten helpt bij de spijsvertering, anderen denken dat het voorkomt dat ze schadelijke planten eten. Een andere theorie is dat kattengras hen voorziet van essentiële voedingsstoffen en helpt bij haarballen. Daarnaast denken sommige katteneigenaren dat jouw kat ook uit verveling gras wilt eten.

Hoe werkt kattengras?

De belangrijkste werking van kattengras is dat het jouw kat voorziet van essentiële voedingsstoffen. Het bevat veel mineralen, waaronder kalium, magnesium en zink. Deze mineralen kunnen helpen bij verschillende problemen, zoals haarballen en constipatie. Tevens bevat het ook vitamine A, C en E, die het immuunsysteem van jouw kat een boost kunnen geven.

Is kattengras gezond?

Kattengras is gezond voor jouw kat! Het bevat veel mineralen die belangrijk zijn voor het natuurlijk functioneren van het lichaam, waaronder kalium, magnesium en zink. Het bevat ook vitamine A, C en E – allemaal essentiële voedingsstoffen die het immuunsysteem van jouw kat kunnen stimuleren.

Bovendien is kattengras een natuurlijk laxeermiddel en kan het helpen om de spijsvertering van jouw kat goed te laten werken. Het helpt ook om haarballen af te breken, waardoor jouw kat ze gemakkelijker kan uitdrijven. Het is dus niet alleen goed voor de gezondheid van jouw kat, maar het kan haar ook helpen er gezond en mooi uit te zien!

Dus geef je kat elke dag een beetje gras zodat je weet dat ze alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt!

Hoeveel kattengras mag een kat?

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel gras een kat mag eten, aangezien er geen vast limiet is. Sommige katten eten maar een klein beetje gras, terwijl anderen er maar niet genoeg van kunnen krijgen. Het beste is om het gras gewoon te laten staan, zodat jouw kat er op kan knabbelen wanneer hij wil. Vaak weten ze zelf hoeveel ze nodig hebben en is het niet nodig om te doseren. Als de grassprietjes niet worden uitgebraakt, komen ze vaak onverteerd met de ontlasting mee naar buiten.

Aan de andere kant zijn er altijd katten die overdrijven en het gewoon blijven eten. Dan is het beter om het af en toe weg te halen of neer te leggen. Als jouw kat blijft braken, is er waarschijnlijk iets mis.

Hoe lang blijft kattengras goed?

Kattengras kan een paar dagen goed blijven, maar het is beter om het niet te lang te laten liggen. Hoe langer het kattengras in de open lucht blijft staan, hoe meer kans er is op bacteriën en schimmels. Als u merkt dat jouw kat niet zoveel gras eet als normaal, of dat de bladeren verwelken, is het tijd voor nieuw kattengras.

Vanaf welke leeftijd kattengras?

Kattengras kan aan katten worden gegeven vanaf het moment dat zij geen moedermelk meer krijgen. Dit is meestal rond de zes weken oud. Het is echter altijd het beste om bij jouw dierenarts na te vragen wat hij of zij aanbeveelt.

DierDier

Is kattengras gevaarlijk?

Er is een klein risico verbonden aan kattengras. Een grasspriet kan in de keel of via de keel in de neusholte terechtkomen en daar blijven steken. De kat zal vaak kokhalzen en slikken, helaas vaak zonder resultaat. De grasspriet zal dan door de dierenarts onder narcose verwijderd moeten worden. Let wel, hoe langer dit vast zit, hoe moeilijker het kan zijn om de grasspriet er volledig uit te krijgen. Dat komt omdat de grasspriet na verloop van tijd steeds zachter wordt en in kleine stukjes breekt als hij wordt vastgepakt.

Het beste alternatief voor kattengras

Misschien vind je het gras niet in je tuin, maar er zijn ook andere planten waar jouw kat graag aan zal knabbelen. Peterselie, bijvoorbeeld, is een veilige en gezonde alternatief voor kattengras. Het bevat veel van dezelfde voedingsstoffen als kattengras.

Bovendien is de Chloroophytum Comosum (of spinnenplant) ook een veilige kamerplant voor zowel honden als katten. Deze plant is niet giftig en bevat veel van dezelfde voedingsstoffen als het bekende gras voor katten. Katten knabbelen graag aan de uiteinden van de bladeren, dus geef jouw kat vandaag nog een Chloroophytum Comosum Ocean!

Kun je kattengras kweken?

kattengras

Ja, je kunt heel gemakkelijk kattengras kweken! Het enige wat je nodig hebt zijn wat tarwegraszaadjes en een pot of plantenbak. Tarwegraszaden zijn te vinden bij de meeste tuinwinkels of online.

  1. Zaai het tarwegras in aarde en houd het vochtig, maar niet nat. Na ongeveer twee weken zal je zien dat het tarwegras begint te groeien.
  2. Als het tarwegras ongeveer 15 cm hoog is, is het klaar om geknipt te worden. Snijd of knip het tarwegras af met een scherp mes en zorg ervoor dat de wortels eraan blijven zitten.
  3. Plaats het tarwegras in een vaas of pot met water en zet het op een zonnige plek. Ververs het water om de paar dagen.

Hoe kun je het beste kattengras levend houden?

De beste manier om het gras in leven te houden is door het elke dag water te geven met een sproeifles. Zet het gras ook op een zonnige plek, zodat het wat licht krijgt. Als je merkt dat de bladeren verwelken, is het tijd voor nieuw gras. Bovendien kun je het gras afknippen wanneer het ongeveer 15 cm hoog is.

Waar kun je kattengras kopen?

Je kunt het bij jouw favoriete dierenwinkel of online webshop kopen. Onze favoriet is bol.com, waar je een grote verscheidenheid aan gras voor katten kunt vinden.

Is kattengras goed of slecht?

Hoewel het gras niet gevaarlijk is, kan het wel slecht zijn voor katten als ze er te veel van eten. Dit komt omdat ze kunnen braken of problemen hebben met het verteren van het gras.

Toch vinden wij bij KatofPoes.nl dat de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s, en wij raden dan ook alle katteneigenaren aan hun katten wat kattengras te geven. Dit helpt hun spijsvertering gezond te houden, en kan ook het risico op het braken van haarballen verminderen. Bovendien zorg je ervoor dat jouw kat alle voedingsstoffen die het nodig heeft binnen krijgt.

Wil je kattengras kweken, maar kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via Instagram DM of de contactpagina.