KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kitten zindelijk maken: een uitgebreide gids!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Een kitten zindelijk maken kan ontmoedigend lijken, maar met deze uitgebreide gids, zul je in staat zijn om jouw kitten de kattenbak te laten gebruiken als een pro! De eerste stap is om te begrijpen waarom kittens soms ongelukjes hebben. Kittens kunnen ongecoördineerd zijn en niet altijd op tijd bij de kattenbak zijn. Ze kunnen ook aarzelen om de kattenbak te gebruiken als deze vies is of als er andere katten in de buurt zijn. Zolang je geduldig en consequent bent met jouw kitten, zal ze uiteindelijk leren waar ze op het potje moet.

Hoe krijg ik mijn kitten zindelijk?

kitten zindelijk maken

De beste manier om jouw kitten zindelijk te maken is om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. De meeste kittens hebben de basis al van hun moeder geleerd, maar als je kitten jonger is dan acht weken, zul je haar moeten helpen het te leren. Begin met het plaatsen van de kattenbak op een rustige en toegankelijke plek. Doe wat kattenbakvulling in de bak en laat jouw kitten zien hoe ze zich moet ingraven en haar behoefte moet doen. Zorg ervoor dat je haar prijst als ze de kattenbak op de juiste manier gebruikt!

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het trainen van je kitten. Sommige kittens doen er wat langer over dan anderen, maar met tijd en geduld zullen ze uiteindelijk leren waar ze op het potje moeten!

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Over het algemeen zijn kittens gemakkelijker te trainen dan volwassen katten. Dit heeft te maken met het feit dat ze nog jong zijn en nog geen slechte gewoontes hebben ontwikkeld. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw kitten op het juiste spoor te krijgen.

1. Zorg voor een kattenbak die minstens 1,5 keer de grootte van de kat is

Als jij jouw kitten zindelijk wilt maken, is een ruime kattenbak erg belangrijk. Kittens willen in hun kattenbak kunnen bewegen en krabben. Een goede kattenbak voor kittens is de Imac Easy Cat. Dit is een zeer gunstig geprijsde kattenbak en ruim genoeg voor één of meerdere kittens.

2. Laat zien waar de kattenbak staat

Zodra de kat of kitten in huis komt, kun je hem laten zien waar de kattenbak staat. Bij een verhuizing bijvoorbeeld, kan de kat zijn nieuwe huis verkennen vanuit de kattenbak. Dan weet hij hoe hij terug moet naar de kattenbak als dat in de toekomst nodig is.

Als je de kattenbak in jouw huis verplaatst kan het handig zijn om jouw kat er meerdere keren op te zetten!

3. Zorg ervoor dat de kattenbak makkelijk bereikbaar is

De kattenbak moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor de kat, vooral als hij oud of gehandicapt is. Je wilt niet dat jouw kat een ongelukje krijgt omdat hij de kattenbak niet op tijd kan bereiken.

Zet de kattenbak niet te dicht in de buurt van waar jouw kat eet en drinkt, en zorg ervoor dat er op elke verdieping minstens één staat.

Meer tips nodig voor de ideale plek? Lees: “Waar moet ik de kattenbak plaatsen in huis?”

4. Draag zorg voor de juiste kattenbak

Jouw kitten zindelijk maken is ook afhankelijk van het type kattenbak. Niet alle katten voelen zich op hun gemak met een overdekte kattenbak. Sommigen houden van privacy, anderen niet. Als jouw kat aarzelt om de kattenbak te gebruiken omdat deze te afgesloten is, probeer dan een open kattenbak.

Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat elke kat zijn eigen kattenbak heeft.

Ben je benieuwd naar de beste kattenbak? Lees: “Beste kattenbak van het jaar! TOP 10”

Dier
Dier

5. Vul jouw kattenbak met kattenbakvulling waar jouw kat van houdt

Kattenbakvulling heeft ook invloed op het zindelijk maken van jouw kitten. De ene kattenbakvulling is de andere niet. Sommige katten zijn behoorlijk kieskeurig. Het type kattenbakvulling kan ervoor zorgen dat ze de kattenbak niet (meer) gebruiken.

  • Silicaat korrels kunnen jouw kat afschrikken door de synthetische, chemische geur. Bovendien kan het (te) hard zijn voor de pootjes!
  • Geparfumeerde korrels kunnen te sterk ruiken voor jouw huisdier
  • Houtkorrels kunnen niet prettig aanvoelen na het toiletbezoek

Het advies is om bij jonge kittens en overgenomen katten dezelfde kattenbakvulling te kopen als de vorige eigenaar. Dit draagt bij aan het zindelijk maken van jouw kitten. Zij zijn deze kattenbakvulling namelijk gewend.

6. Maak de kattenbak voldoende schoon

Fabrikanten beweren graag dat hun kattenbakvulling een lange tijd meegaat. Dat is een mooie belofte, maar minder prettig voor je kat. Want die zit in die stinkende troep. Hoe zou jij het vinden als jij het toilet een week niet doorspoelt? Smerig, hè?

Katten zijn schone huisdieren. Zij hechten grote waarde aan een schoon kattentoilet. Als je wilt dat jouw kat op de kattenbak gaat, zorg er dan voor dat deze schoon is. Idealiter maak je deze 1 tot 2 keer per dag schoon. Dit is geheel afhankelijk van het type kattenbakvulling en aantal toiletbezoeken van jouw kat.

Hoe zorg je ervoor dat je kat op de kattenbak gaat?

kitten zindelijk maken

Eén van de redenen dat jouw kitten nog niet zindelijk is, is vanwege het feit dat hij de kattenbak het liefste vermijdt. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Probeer erachter te komen wat de reden is dat jouw kat niet op de kattenbak wilt. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Heeft mijn kat een goede kattenbak?
  2. Staat de kattenbak op een toegankelijke plaats?
  3. Is de kattenbak groot genoeg voor mijn kat?
  4. Houdt mijn kat van het type kattenbakvulling dat ik gebruik?

Als je al deze vragen met ja beantwoordt, is het waarschijnlijk dat jouw kitten gewoon niet gewend is om op de kattenbak te gaan. Geef jouw kitten de tijd om hieraan te wennen.

Belangrijk: wat je ook besluit te doen, straf jouw kat nooit voor onzindelijk gedrag. Een kat wordt nooit uit vrije wil zindelijk en het is aan jou om de reden te ontdekken en die reden weg te nemen. Vanuit het oogpunt van de kat begaat hij geen overtreding, dus straffen is altijd fout. Het maakt de situatie alleen maar erger door de stress die straffen veroorzaakt.

Wanneer is mijn kitten zindelijk?

Dit hangt echt af van kat tot kat. Sommige kittens zijn al zindelijk op de leeftijd van twee maanden. Andere kittens zullen pas volledig zindelijk zijn als ze zes of zelfs twaalf maanden oud zijn. Het beste wat je kunt doen is je kitten in de gaten houden en ervoor zorgen dat hij alles heeft wat hij nodig heeft om te slagen

Geef niet op! Een kat zindelijk maken is een uitdaging, maar het is zeker de moeite waard. Met een beetje geduld en begrip, zal jouw kat uiteindelijk leren om in de kattenbak te gaan als een pro!

Conclusie

Jouw kitten zindelijk maken is een uitdagend maar essentieel proces. Met deze tips kun jij jouw kitten leren hoe belangrijk het is om de kattenbak te gebruiken en wordt zindelijk worden een fluitje van een cent!

Dat is het – alles wat je moet weten over jouw kitten zindelijk maken! Vergeet niet om geduldig en consequent te zijn, en jouw kat zal de kattenbak binnen de kortste keren als een pro gebruiken!

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op Instagram DM of de contactpagina.