KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar moet ik de kattenbak plaatsen in huis?

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Je hebt een nieuwe kitten of kat bij je thuis verwelkomt, dus nu moet je de nodige dingen aanschaffen. Je hebt een kattenbak nodig, waarschijnlijk meer dan één. Maar waar kun je het beste een kattenbak plaatsen?

In een klein huis of klein appartement kan het al moeilijk genoeg zijn om ruimte te vinden voor je eigen spullen, laat staan ​​voor de kattenbak. Maar het is belangrijk om het goed te doen. Problemen met de kattenbak zijn één van de grootste gedragsproblemen die aan dierenartsen worden gemeld en de oorzaak van het naar het asiel brengen.  

Het doel is om jouw beperkte ruimte voor jullie beiden te laten werken, wat betekent dat de kattenbak uit de weg moet staan, maar gemakkelijk toegankelijk moet zijn. Het schijnbare nadeel van minder ruimte in een klein huis is niet per se; hoe kleiner de ruimte, hoe vaker je de kattenbak zult zien (en ruiken). De ervaring leert dat de kans groter is dat je hem vaker zult schoonmaken, een overwinning voor jullie allebei.

Voordat je beslist waar je de kattenbak plaatst, moet je weten hoeveel je er nodig hebt. Laten we daar eerst mee beginnen. Vervolgens gaan we door met de beste plekken waar je een kattenbak kunt plaatsen. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

Ten eerste moet je weten dat de vuistregel voor kattenbakken “één plus één” is. Je zou één kattenbak per kat moeten hebben, plus één extra. De reden voor de extra is dat sommige katten weigeren te poepen en plassen in dezelfde kattenbak.

Met een groot aantal katten zou je er waarschijnlijk twee of drie extra moeten hebben. Sommige katten hebben een hekel aan het delen van een kattenbak met andere katten. De toekomstige implicaties kunnen zorgwekkend zijn als je hier niet over nadenkt. Katten kunnen rond het huis sproeien en vuil maken en als ze dat eenmaal doen, kan het een gewoonte worden om er moeilijk mee te breken.

Hoeveel kattenbakken voor 2 katten?

Als je meerdere katten in een huis hebt, kan het moeilijk worden om ruimte te vinden voor het juiste aantal kattenbakken. Je kunt kiezen voor minder kattenbakken, maar dan moet je wel vaker de kattenbak verschonen. Als het twee keer per dag verschonen van meerdere kattenbakken een hele opgave lijkt, wil je misschien investeren in een zelfreinigende kattenbak. Automatische kattenbakken zoals de Petree zelfreinigende kattenbak ruimen direct op nadat de kat hem heeft gebruikt. Hierdoor hoef je geen tijd te besteden aan het schoonmaken van de kattenbak. 

Nu je weet hoeveel kattenbakken je moet hebben, waar moet je ze dan neerzetten?

Hoe ver moeten kattenbakken uit elkaar staan?

Je kunt prima twee kattenbakken naast elkaar plaatsen. Echter, geef jouw katten wel voldoende ruimte om de kattenbak te betreden. Ook is het belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de voederplaats en de kattenbak. Idealiter staan de kattenbakken zo’n 2 meter uit elkaar. 

kattenbak plaatsen

Kattenbak plaatsen: waar moet je op letten?

Katten zijn vaak erg kieskeurig over hun kattenbak en de juiste plaatsing is van extreem belang. Je wilt natuurlijk geen kattenbak midden in je woonkamer of in de keuken naast de voerbakken van de kat, dus waar zet je die neer?

Een privé locatie in huis

Katten houden van privacy wanneer ze zich uitsluiten, niet vanwege bescheidenheid, maar vanwege een oerangst om door een vijand te worden overvallen als ze niet op hun hoede zijn. Een logeerkamer zou ideaal zijn, of de kast van een logeerkamer. Als ruimte een probleem is, overweeg dan om de hoek van een woonkamer of andere ruimte te gebruiken.

Rustige locatie

Probeer een drukke doorgang in jouw huis te vermijden, en als je de kattenbak in een wasruimte plaatst, plaats deze dan ver genoeg uit de buurt van apparaten, zodat het geluid van wasmachines en drogers de kat niet onrustig maakt.

Uit de buurt van voedsel

Respecteer om hygiënische redenen de kieskeurige aard van jouw kat door de kattenbak gescheiden te houden van zijn voerbakjes.

DierDier

Zet de kat niet in de val

Sommige katten spelen graag spelletjes met andere katten en zullen op de loer liggen om de kat te intimideren als hij de kattenbak probeert te verlaten. Zet de kattenbak op een plaats die deze mogelijkheid uitsluit.

Laat ze geen trappen oplopen

Hoewel de meeste katten vrij de trap op en af ​​lopen, kan het voorkomen van kattenbak vermijden als u jonge kittens of zeer oude katten heeft, als u ze dwingt om trappen op te lopen (omhoog of omlaag) om de kattenbak te gebruiken. Vermijd vooral vochtige, donkere kelders, die onderhevig kunnen zijn aan schimmels en bacteriën. Als je meerdere katten hebt, heb je misschien kattenbakken nodig op alle niveaus van je huis, maar als je maar één kattenbak hebt, plaats dan niet de enige bak op een plek waar je vaak trappen op en af ​​moet.

Houd de deuren open

Zelfs als je de perfecte plek voor je kattenbak(ken) hebt gevonden, zal de moeite verloren gaan als je de deuren naar die kamers vergeet en sluit. Zorg ervoor dat jouw katten altijd bij een kattenbak kunnen. 

Overweeg speciale meubels voor een kattenbak 

Er zijn veel bedrijven online die aantrekkelijke meubels bieden die zijn ontworpen om kattenbakken te verbergen. Denk bijvoorbeeld aan het Catandwood Kattenhuis. Dit kattenhuis kun je gebruiken om jouw kattenbak weg te werken. Daarnaast zou je hem ook gewoon als chillplek voor jouw kat kunnen gebruiken!

Plekken om een kattenbak te plaatsen

kattenbak plaatsen

1. De badkamer

Meestal helder, stil en warm, dit zijn plaatsen waar we ons werk doen, dus het is logisch dat katten dat ook doen. Om rommel te verminderen, vooral op vloeren die vaak nat worden, kun je investeren in een kattenbakmat en een afgesloten, maar toch ruime kattenbak.

2. De woonkamer

Vaak een van de grotere kamers in een huis, de woonkamer. Dit kunnen geweldige plekken zijn voor kattenbakken. Een bonus hier (en ook in andere kamers) is de overvloed aan producten die kattenbakken vermommen, denk aan meubels of decoratie, zelfs planten!

3. De wasruimte

Wasruimtes zijn geweldig omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en meestal niet erg druk zijn. Als de jouwe ruimte heeft en gemakkelijk toegankelijk is voor een kat, plaats dan hier een kattenbak.

4. De slaapkamer

Katten houden van comfortabele ruimtes, dus als je geen bezwaar hebt, kan een kattenbak in een slaapkamer handig zijn.

Nog beter, verander een logeerkamer in een kattenkamer met meerdere kattenbakken, kattenspeelgoed en knusse bedden. Katten zijn er altijd en gasten komen maar af en toe logeren. 

5. Wees creatief

Als je een kleine ruimte hebt met weinig opties, onthoud dan dat dingen als verlichting, donkere ruimtes kunnen opvrolijken, waardoor ze aantrekkelijker worden voor katten. 

Conclusie

Het is wel duidelijk: je kattenbak kun je op heel veel verschillende plekken in huis plaatsen. Heb je veel ruimte, dan heb je ook veel keus. Echter heeft niet iedereen de luxe van een veel ruimte dus misschien prefereer je dan wel om de kattenbak weg te werken met een meubelstuk. Het wegwerken van de kattenbak wordt tevens steeds populairder. Want wees nou eerlijk, het zijn niet de meest aantrekkelijke producten om naar te kijken. Desalniettemin is het wel belangrijk om er altijd eentje in huis te hebben. Jij wilt toch ook je eigen toilet? 😉

Wij hopen dat wij je hebben kunnen helpen en inspireren over de beste plek voor de kattenbak. Mocht je vragen, tips of andere opmerkingen hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier of Instagram DM