KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kat miauwt veel? Dit is waarom!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Als je een kat hebt, dan weet je dat ze vaak miauwt om iets. Of het nu is omdat ze eten willen, water, of geaaid willen worden, katten miauwen met de bedoeling om hun behoeften kenbaar te maken. Katten miauwen soms ook naar elkaar of zelfs naar vogels! Wat betekent het als jouw kat al dat lawaai maakt?

Lees verder om uit te vinden wat de oorzaak is van deze verschillende soorten geluiden en wat jij eraan kunt doen.

Wat betekent het als een kat miauwt?

Katten miauwen om hun behoeften aan mensen kenbaar te maken. Ze kunnen honger hebben, dorstig zijn, of geaaid willen worden. Katten miauwen ook als reactie op andere katten en zelfs op vogels!

Waarom miauwt mijn kat ineens zoveel?

Er kunnen veel redenen zijn waarom een kat meer gaat miauwen dan normaal. Het kan zijn omdat ze zich niet lekker voelen, misschien is de kat krols, of het kan zijn omdat er iets veranderd is in hun omgeving.

Wat moet ik weten over katten die miauwen als ze krols zijn?

Wanneer een poes krols wordt, zal ze overmatig miauwen en janken. Dit kan gebeuren van januari tot augustus, afhankelijk van het klimaat. Gedurende deze tijd zal ze ook rustelozer zijn en misschien proberen het huis te ontvluchten.

kat miauwt

Mijn kat miauwt zonder geluid

Als jouw kat miauwt zonder geluid te maken, is dat meestal omdat hij pijn heeft. Als je vermoedt dat er iets mis is met jouw huisdier, moet je hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen!

Mijn kat miauwt als ik wegga

Als uw kat miauwt als u weggaat, is dat meestal omdat hij eenzaam is. Katten zijn sociale dieren en ze hebben iemand nodig om tijd mee door te brengen. Als je voor langere tijd weggaat, overweeg dan de aanschaf van een andere kat, zodat jouw eerste huisdier niet eenzaam wordt. Uiteraard moet je dit alleen overwegen als je hiervoor de tijd, ruimte en aandacht hebt.

Mijn kat miauwt met speeltje in bek

Als jouw kat miauwt met een speeltje in zijn bek, probeert hij meestal jouw aandacht te trekken. Dit is zijn manier om te zeggen “Ik wil spelen!” Je kunt proberen met jouw kat te spelen met het speeltje waar hij naar miauwt. Dit zal hem helpen zich te ontdoen van die extra energie en hij zal minder onrustig zijn!

DierDier

Waarom is mijn kat onrustig?

Katten worden vaak beschreven als onafhankelijke wezens, maar ze willen nog steeds in de buurt van hun menselijke familie zijn. Als jouw kat zich angstig of eenzaam voelt, kan dat ertoe leiden dat hij miauwt om meer aandacht van jou te krijgen!

Dit kan gebeuren omdat katten een ander concept van tijd hebben dan mensen. Ze begrijpen niet waarom de mensen van wie ze houden altijd met andere dingen bezig zijn in plaats van tijd met hen door te brengen. Jouw kat kan zich ook onrustig gaan gedragen als hij niet genoeg beweging krijgt gedurende de dag.

Wat te doen als jouw kat onrustig is?

De beste manier om met een onrustige kat om te gaan is ervoor te zorgen dat hij overdag voldoende beweging krijgt. Als jouw kat al een favoriet speeltje heeft, probeer dan met dat speeltje te spelen als je thuiskomt van je werk. Zo kan jouw kat zijn energie kwijt en zal hij minder onrustig zijn.

Ook kun je overdag jouw kat naar buiten laten. Zo kan hij op zichzelf de buurt verkennen en zijn dagelijkse beweging in stand houden.

*Lees: “Wat vinden katten leuk? Zo maak je een kat gelukkig! (Top 20)”

Waarom miauwen katten ’s nachts?

Als jouw kat midden in de nacht wakker wordt en geluid begint te maken, heeft dat meestal maar één reden: honger!

Veel baasjes geven hun huisdier te eten vlak voordat zij naar bed gaan. Katten zijn echter jagers en ze worden ’s nachts wakker om op hun prooi te jagen. Dit betekent dat jouw kat misschien midden in de nacht zal miauwen zelfs als hij net gegeten heeft!

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat ’s nachts miauwt?

Eén manier om jouw kat te helpen de nacht door te komen is om hem een kleine maaltijd te geven in het midden van de nacht. Op deze manier kan hij weer gaan slapen nadat hij zijn maaltijd heeft opgegeten. Je kunt ook proberen een lichtje aan te laten in de kamer, zodat jouw kat zich veilig voelt.

Waarom miauwen katten naar vogels?

Eén van de meest voorkomende redenen waarom katten beginnen te miauwen is omdat ze een vogel zien. Katten zijn roofdieren en ze willen de vogel vangen als onderdeel van hun normale gedrag.

Wat moet ik doen als mijn kat naar vogels miauwt?

Als jouw kat te opgewonden raakt en naar een vogel begint te miauwen, kun je hem afleiden door hem een speeltje te geven. Dit zou de kat moeten kalmeren zodat hij stopt met het achterna zitten van vogels.

Ook kun je proberen jouw kat ervan te weerhouden naar de vogels te miauwen door een product te gebruiken zoals een vogelhuisje dat de vogels weghoudt.

kat miauwt

Waarom miauwen katten naar elkaar?

Wanneer twee katten elkaar voor het eerst ontmoeten, kunnen ze zich bezighouden met wat bekend staat als “babbelen” of “praten”. Dit is een manier voor hen om elkaar te leren kennen en hun relatie op de juiste voet te beginnen. Ze kunnen ook naar elkaar miauwen als een manier om dominantie of onderwerping te tonen.

Als je meer dan één kat in huis hebt, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze naar elkaar miauwen. Dit zal je helpen om beter om te gaan met eventuele conflicten die tussen hen kunnen ontstaan!

Hoe kan ik het miauwen van mijn kat het beste aanpakken?

Eén van de beste manieren om met het miauwen van jouw kat om te gaan is hem gewoon te negeren. Als jij hem aandacht geeft wanneer hij geluid begint te maken moedig je hem alleen maar aan om in de toekomst meer te miauwen!

Conclusie

Er zijn vele redenen waarom katten miauwen, en elke kat kan een andere reden hebben voor het maken van geluid. Het is belangrijk om het gedrag van jouw kat te begrijpen, zodat je eventuele problemen kunt aanpakken.

Als je vragen hebt, neem dan contact met ons op of met jouw plaatselijke dierenarts. Hij of zij kan jou helpen bij het miauwen van jouw kat en eventuele andere problemen.