KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kitten opvoeden: de 17 BESTE TIPS!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Kittens zijn een van de schattigste wezens op aarde, maar ze zijn ook een hoop werk. Er is iets aan kittens dat ze onweerstaanbaar maakt voor mensen – misschien is het hun pluizige vacht of hun grote ronde ogen. Wat het ook is, er zijn veel mensen die niets liever zouden doen dan een kitten mee naar huis nemen en ze opvoeden als hun eigen huisdier. Maar voor degenen die deze verantwoordelijkheid serieus willen nemen, zijn hier 17 tips om jouw nieuwe kitten van begin tot eind op te voeden!

Kitten opvoeden: de voorbereidingen

Voordat je jouw kitten gaat ophalen moet je ervoor zorgen dat de nodige voorbereidingen zijn getroffen. Zorg ervoor dat alles in gereedheid is gebracht voordat je jouw nieuwe vriend thuisbrengt – zo niet, dan kan dit uitlopen op een zeer stressvolle situatie voor jouw nieuwe gezinslid.

1. Maak jouw huis alvast kittenproof

Nieuwe kittens kunnen erg nieuwsgierig zijn en komen vaak in dingen terecht waar ze niet meteen in horen te komen. Zorg ervoor dat alles dat (te) klein is voor je katje om mee te spelen, op een veilige plek ligt. Ook spullen die (te) groot zijn kunnen een gevaar vormen. Het is belangrijk dat jij niets in de omgeving hebt waar jouw kitten door kan stikken of verslikken.

Hieronder hebben wij een checklist. Het is belangrijk dat je al deze veiligheidsmaatregelen in acht neemt voordat je jouw nieuwe kitten mee naar huis neemt.

  1. Bij voorkeur losliggende snoeren wegwerken. Ze kunnen gevaarlijk zijn als uw kitten ermee speelt, maar ze kunnen ook aan dingen blijven haken en zichzelf wurgen.
  2. Zorg ervoor dat alle giftige producten achter slot en grendel liggen. Dit geldt ook voor geneesmiddelen, planten, pesticiden, schoonmaakmiddelen, of voedsel dat giftig is voor dieren, zoals chocolade.
  3. Plaats beschermkappen op scherpe randen.
  4. Let op gemakkelijk door te slikken voorwerpen die vaak in huis rondslingeren, zoals munten of sokken.
  5. Laat geen ramen openstaan.
  6. Heb jij open trappen in huis? Zo ja, laat jouw kitten er dan niet op lopen tot ze wat ouder zijn.
  7. Houd de deur van de wasmachine en de droger gesloten en controleer altijd of de kitten er niet in is geklommen voordat je hem aanzet!
kitten opvoeden

2. Bereid je voor op de taak die je te wachten staat

Kittens zijn schattig en knuffelbaar, maar ze kunnen ook een hoop werk zijn. Natuurlijk zijn er veel situaties waarin een kitten heel rustig en kalm zal zijn, maar in sommige situaties kunnen ze ook een handvol zijn. Bereid je hierop voor voordat je jouw nieuwe vriend mee naar huis neemt!

3. Zet alles de dag van tevoren klaar

Kittens zijn erg nieuwsgierig, dus het is belangrijk om alles klaar te hebben staan voordat je ze naar huis brengt. Dit voorkomt dat ze in dingen komen waar ze niet mogen komen.

Als je een kitten krijgt, zorg er dan voor dat je hun bedje of dekentje klaar hebt staan, evenals hun voer- en waterbakjes. Zorg er ook voor dat je kattenspeeltjes hebt waar ze mee kunnen spelen.

Draag ook zorg voor het hebben van een goede kattenbak. Dit is essentieel voor jouw nieuwe kitten. Misschien is hij of zij net zindelijk is geworden, dan is het handig dat dit proces voortgezet kan worden. Als je nog geen kattenbak hebt, kan hij namelijk op vreemde plekken gaan plassen.

Wil jij je meubels schade besparen? Kijk dan ook naar een goede krabpaal. Het liefst zo hoog mogelijk, want daar houden katten van.

Kitten opvoeden: aankomst en verzorgen

Je hebt inmiddels je kitten opgehaald en bij je thuis verwelkomt. Nu is het tijd om goed voor hem of haar te zorgen. Gebruik hiervoor onderstaande tips en je kitten zal gelijk verliefd op jouw worden!

4. Kitten opvoeden met de juiste voeding

Voeding is erg belangrijk. Je kan er niet eens aan denken om je kitten met verkeerde voeding te voorzien. Het kan leiden tot infecties, allergieën en zelfs kanker. Elk ras heeft een andere gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen, dus het is niet verstandig om van alles te combineren.

Beperk je kitten tot één merk en één smaak voorde eerste 2 maanden. Zorg ervoor dat hij of zij voldoende drinkt. De leeftijd van je kitten speelt natuurlijk ook een belangrijke rol wanneer deze in combinatie met voeding komt.

Tip: Vraag de fokker welke voeding hij of zij heeft gegeven aan jouw viervoeter. Over het algemeen is het voer dat een fokker gebruikt van goede kwaliteit en jouw kitten is hieraan gewend. Makkelijke keuze dus!

5. Maak alvast een afspraak bij de dierenarts voor controle

Controleer bij de dierenarts of alles goed gaat. Op deze manier krijg je een volledig beeld van hoe jouw kitten zich gedraagt en kan de dierenarts eventuele klachten opsporen.

Met name bij raskatten zoals de populaire Ragdoll of Britse Korthaar is dit aan te raden. Omdat deze veelvoudig gefokt worden, is de genetische voorraad niet altijd zo sterk en kunnen er afwijkende gedragingen of ziektes ontstaan.

6. Voorkom wormen bij jouw kitten

Kittens kunnen veel last ondervinden van wormen. Via de baarmoeder of moedermelk kunnen wormen worden overgedragen en zorgen vaak voor vervelende problemen.

Elk ras heeft een andere gevoeligheid voor wormen. Daarom is het zo belangrijk om er rekening mee te houden wanneer je jouw kitten bij zijn of haar nieuwe gezin brengt. Het voorkomen van wormen is veel beter dan het behandelen ervan, dus houd daar rekening mee als je jouw kitten opvoedt!

Enkele maatregelen die je kunt nemen om wormen bij jouw kitten te voorkomen zijn:

  1. Twee keer per dag de kattenbak verschonen (scheppen).
  2. Verzorg de vacht goed, hierdoor voorkom je dat er eitjes van de worm aan blijven hangen.
  3. Ontworm jouw kitten volgens het protocol van jouw dierenarts.

7. Let op oormijt

Kittens kunnen last hebben van oormijt. Als je kitten last heeft van oormijt, moet je direct ingrijpen. Als je dit niet doet zal hij of zij ernstig lijden. Oormijt kan de longen aantasten en soms is er geen weg terug meer.

Indien jij oormijt constateert, neem dan direct contact op met jouw dierenarts. Zij kunnen je het beste helpen met de behandeling van oormijt bij kittens.

8. Kitten opvoeden met de kattenbak

Misschien is je kitten al wel zindelijk, maar misschien ook niet. In elk geval is het belangrijk dat hem of haar opvoedt met de kattenbak. Laat zo snel als mogelijk weten waar deze is en blijf dit continueren.

Voorkom plasjes buiten de kattenbak door hem of haar op een vaste tijd naar de bak te brengen. Zo kan hij of zij er aan wennen dat je het belangrijk vindt dat hij of zij op een vaste plaats naar de bak gaat.

9. Kitten opvoeden met een goede verzorging van de vacht

Een goede verzorging van de vacht is erg belangrijk. Kittens hebben nog een dunne vacht en zelfs geringe veranderingen kunnen resulteren in oncomfortabele situaties.

Wij adviseren dat je in ieder geval een kattenborstel in huis haalt. Met een kattenborstel of kattenkam draag je bij aan een gezonde vacht. Bovendien zal jouw huisdier minder verharen. Gemiddeld zou 2x per week de vacht kammen voldoende moeten zijn.

Daarnaast bestaan er verschillende soorten shampoos om je kitten te wassen. Het is belangrijk dat je een shampoo gebruikt die speciaal voor katten is en niet voor honden. Bespreek met jouw dierenarts welk shampoo het beste gebruikt kan worden voor jouw kitten en begin aan de hand hiervan. Begin nooit op eigen houtje mee, want dit kan tot problemen leiden!

10. Voorkom haarballen bij jouw nieuwe kitten

Tijdens het opvoeden van jouw kitten kun je te maken krijgen met haarballen. Haarballen kun je voorkomen door de ruggengraat van je kitten met een borstel in de lengterichting te kammen. Dit is vooral een belangrijke regel als twee kittens zijn geadopteerd. De kittens kunnen dan namelijk veel haar overbrengen ten opzichte van elkaar en dit kan haarballen veroorzaken.

11. Kitten opvoeden met leuk speelgoed

Een kitten moet ergens mee kunnen spelen! Het is daarom belangrijk om jezelf te verdiepen in de keuze van speelgoed. Speelgoed is erg belangrijk voor jouw kitten, zeker als hij of zij nog jong is. Door het leuk te maken wordt de kans vele malen groter dat jouw kitten veel plezier heeft.

Hieronder geven we je 2 tips om jouw kitten goed te vermaken:

  1. Kies speelgoed dat de geschikte grootte heeft én leuk is. Een kitten is erg nieuwsgierig en het leukste speelgoed is datgene wat bestaat uit allerlei onverwachte elementen! Maak gebruik van jouw eigen creativiteit.
  2. Als je kitten ouder wordt, kies dan voor speelgoed waarmee hij of zij kan scharrelen, pakken en stelen. Dit geeft je kat een gevoel van saamhorigheid met het speelgoed!
kitten opvoeden

Kitten opvoeden

12. Begin jong met de “vervelende” dingen

Het gezegde jong geleerd is oud gedaan, is ook hier van kracht. Kittens vinden het erg moeilijk om zich aan bepaalde dingen aan te passen. Daarom is het belangrijk dat je jong begint met de “nare” dingen.

Onderstaande dingen zullen enorm bijdragen aan het opvoeden van jouw kitten. Dit zijn enkele van de dingen die je vroeg met je kitten kunt doen:

  • Knip zijn nagels. Dit voorkomt later verwondingen en voorkomt dat jouw kittens elkaar pijn doen (als het er meer dan één zijn).
  • Open zijn (of haar) mond voor een check-up. Hoe vind hij/zij het dat iemand in de mond kijkt? Waarschijnlijk niet fijn. Wij ook niet! Begin hier vroeg mee om problemen later te voorkomen.
  • Geef medicatie indien nodig. Kittens zijn van nature nieuwsgierig en ze willen ook alles proeven wat nieuw is! Daarom is het belangrijk dat je er jong mee begint.
  • Vervoer jouw kitten in een reismand. Ooit zal hij of zij met je mee moeten naar de dierenarts! Als je er jong mee begint, zal het later voor beiden gemakkelijker zijn.

13. Houd je kitten bezig

Een kitten heeft een enorme hoeveelheid energie. Daarom is het belangrijk dat je jouw kitten de hele tijd bezig houdt! Anders wordt hij of zij erg vernielzuchtig en kan hij of zij zichzelf zelfs pijn doen.

Als je tijdens de opvoeding hier niet mee bezig bent, kun je schade oplopen aan je mooie stoel of bankstel. Blijf rustig als dit gebeurd, maar zorg wel voor een goede oplossing.

De beste oplossing is om te zorgen voor een goede krabpaal. Maar wat maakt een goede krabpaal? De beste krabpalen hebben de volgende eigenschappen:

  • Een goede krabpaal is sterk en stevig. Een kitten kan erg hard bijten, dus heeft het een goede basis nodig om op te staan. Een kitten kan ook tegen de krabpaal leunen als hij zijn klauwen aan het scherpen is, dus ook daar moet hij tegen kunnen.
  • Een goede krabpaal is hoog genoeg zodat de kat zijn nagels kan scherpen met een gestrekt lichaam. Als de krabpaal te laag is, zal jouw kitten zich er niet op kunnen strekken en dus zijn klauwen niet kunnen scherpen.
  • Een goede krabpaal moet op de juiste plaats staan, bij voorkeur in de buurt van het slaapgedeelte en niet in een hoek. Net als wij, houden katten van zich uit te rekken na het slapen.

14. Je kitten opvoeden met speelmomenten

Speeltijd is heel belangrijk voor uw kitten. Speeltijd stimuleert het natuurlijke jachtgedrag, zorgt voor beweging en houdt je kat alert en beweeglijk.

Houd het speelgoed altijd uit de buurt van jouw kitten, want een prooi rent niet naar een kat, maak de jachtketen af: zorg ervoor dat jouw kitten aan het eind van het spel daadwerkelijk iets kan vangen.

Kies speelgoed die de juiste maat heeft en leuk is. Gebruik hiervoor vooral jouw eigen creativiteit.

Als jouw kitten ouder wordt, kies dan speelgoed dat hij of zij kan scharrelen, pakken en stelen. Dit geeft jouw kat een gevoel van verbondenheid met het speelgoed!

Houd er rekening mee dat kittens ruw spelen! Als je meer dan één kitten hebt, besteed dan aan elk evenveel energie.

Kitten opvoeden

15. Kitten opvoeden met beloningen in plaats van straffen

Zoals je weet, zijn katten uiterst intelligent en extra slim. Ze kunnen veel leren en doen meer dan alleen situaties: ze kunnen mensen lezen. Om deze reden is het belangrijk om beloningen te gebruiken in plaats van straffen.

Als jouw kat iets leuks of schattigs doet, beloon hem dan met een klein stukje voer of catnip (als hij dat lekker vindt). Of geef jouw kat een speelsessie! Dit is veel leuker dan jouw kat te straffen, want dat zal hem of haar alleen maar bang voor je maken.

Voorkom het gebruik van een plantenspuit. Jouw kitten opvoeden met een plantenspuit werkt niet en is heel oneerlijk. Voor hun gevoel vertonen ze namelijk natuurlijk gedrag. Het gebruik van een plantenspuit kan zorgen voor verwarring bij jouw huisdier.

16. Kitten opvoeden met huisregels

Het is belangrijk dat je een aantal huisregels maakt voor jouw kat. Stel vast wat wel en niet mag. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat jouw kat wel op de meubels mag klimmen, maar niet op de gordijnen. Of dat jouw katachtige vriend op bepaalde tijden van de dag op de eettafel mag springen.

De regels zijn geheel aan jezelf. Voor iedereen in het gezin, moet u het eens zijn over de huisregels en ervoor zorgen dat iedereen zich eraan houdt. Op die manier raakt uw kat niet in de war en weet hij precies wat wel en niet mag.

17. Kitten opvoeden met voldoende aaien

Tijdens het opvoeden van je kitten moet hij of zij natuurlijk geaaid en bemind worden. Doe dit vaak, maar overdrijf het niet.

Laat jouw kitten altijd zelf bepalen wanneer hij of zij met je wil knuffelen. Als ze het zat zijn om geaaid te worden, gaan ze zelf wel weg. Op deze manier put je ze niet uit!

Hoe dan ook, verwoord altijd je liefde voor je kat. Katten kunnen hun gevoelens niet zo goed beschrijven, dus jij moet hun stem zijn! Uiteindelijk moet iedereen zich ontspannen en ervan genieten.

Het is belangrijk dat je jouw kitten uit zichzelf of met een klein sprongetje van een ander meubelstuk naar je toe laat komen. Dwing het nooit om naar je toe komen. Katten zijn erg onafhankelijke dieren en houden er niet van als ze zich gedwongen voelen.

Als uw kitten naar u toekomt, zorg er dan voor dat u hem of haar aait! Je kunt verschillende delen van het lichaam aaien: het hoofd, de kin, het buikje… Het is helemaal aan jou!

kitten opvoeden

Kitten opvoeden en werken: kan dat?

Het is mogelijk om tegelijkertijd een kitten op te voeden en te werken. Zorg er alleen voor dat je genoeg tijd hebt om aan jouw kitten te besteden en maak een aantal regels waaraan zowel jij als jouw kitten zich kunnen houden. Op die manier weet jouw kitten wat er van hem of haar wordt verwacht en hoef jij je nergens zorgen over te maken.

Niet elke kat kan goed alleen zijn dus het is belangrijk met ze te spelen als je thuis bent. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een tweede kitten in huis te halen. Hierdoor zullen ze in ieder geval nooit alleen zijn, want ze hebben elkaar!

Hoe krijg je een kitten rustig?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om jouw kitten rustig te krijgen. Eén daarvan is hem of haar te aaien op een zachte en kalmerende manier. Je kunt ook proberen hem een speeltje te geven om mee te spelen, of hem wat te eten aan te bieden. Als dat niet werkt, kun je ze altijd wat liefde en aandacht geven.

Hoe krijg ik een aanhankelijke kat?

Een manier om een aanhankelijke kat te krijgen, is hem vaak te aaien en hem veel liefde te geven. Hierdoor zal de kat zich snel socialiseren. Maar zorg ervoor dat je ze niet aait als het lijkt als ze niet aangeraakt willen worden, anders worden ze bang van je en zullen ze niet meer van je aanraking genieten

En onthoud: dwing jouw kat nooit. Laat hem of haar uit zichzelf of met een sprongetje van een ander meubelstuk naar je toe komen!

DierDier

Hoe corrigeer ik een kitten?

Als jouw kitten iets doet wat je niet wilt, zoals aan de meubels krabben, kun je dit corrigeren door met een lage, krachtige stem te spreken en in je handen te klappen. Dit zal de kitten laten schrikken en hem laten stoppen met wat hij aan het doen is.

Voorkom in elk geval het gebruik van een plantenspuit. Dit werkt averechts, want hierdoor kunnen ze in de war raken. Denk hier alleen over na als het echt niet anders kan, maar onthoudt dat dit afgeraden wordt.

Conclusie

Tot slot de conclusie over tips hoe jij je kitten kunt opvoeden. Kittens zijn erg gevoelig. Ze zullen opgroeien tot sterke, zelfverzekerde katten als je ze de juiste zorg en liefde geeft. Onthoud deze tips over hoe je jouw kitten kunt opvoeden.

Verwacht jij zelf een kitten of iemand in jouw kring? Vertel ze dan over dit artikel en stuur het door via één van de buttons onderaan deze pagina. De tips over het opvoeden van een kitten zullen van grote waarde zijn!

Mocht je nog vragen, tips of onduidelijkheden hebben, neem dan contact met ons op. Gebruik hiervoor Instagram DM of de contactpagina. We streven er naar jouw bericht zo snel mogelijk te beantwoorden.