KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kattenallergie: hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Een kattenallergie is een veel voorkomende allergische reactie op katten en hun speeksel. De symptomen kunnen variëren van lichte irritatie tot een levensbedreigende anafylactische shock, afhankelijk van de ernst van de allergie.

Als je allergisch bent voor katten, dan is de kans groot dat je enkele symptomen hebt opgemerkt. Maar wat zijn de symptomen van een kattenallergie? En hoe kom je er vanaf?

Als je meer wilt weten over kattenallergie en hoe het je leven kan beïnvloeden, lees dan verder!

Wat merk je als je allergisch bent voor katten?

Als je allergisch bent voor katten, dan merk je dit waarschijnlijk snel op het moment dat je in contact komt met een kat. Vaak ontstaat er irritatie in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Je kunt denken aan klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen. Dit soort klachten horen bij een “vroege” reactie.

Er is ook een “late” reactie. Dit is een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Hierbij kan er een ontstekingsreactie ontstaan in de bovenste en onderste luchtwegen. De klachten omvatten een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten en een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard gaan met benauwdheid (onderste luchtwegen). Het is mogelijk dat klachten zich kunnen uitbreiden van de bovenste naar de onderste luchtwegen.

Kattenallergie symptomen 

In het algemeen zijn de symptomen van een kattenallergie vergelijkbaar met die van andere allergieën. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Verstopte neus of loopneus
  • Niezen (kan hevig zijn)
  • Rode, jeukende, tranende ogen en het gevoel alsof er zand in de ogen zit
  • Jeuk van de huid, vooral rond het gezicht en de hals
  • Uitslag, eczeem of netelroos (urticaria) op de huid
  • Moeite met ademhalen
  • Benauwdheid op de borst
  • Piepende ademhaling
  • Astma-aanvallen

Wat helpt tegen kattenallergie?

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van kattenallergie te helpen verminderen.

Als je in de buurt van katten bent, is het belangrijk om contact zo veel mogelijk te vermijden. Dit betekent een afstand van ten minste twee meter houden en de kat niet aaien. Als je allergisch bent voor katten, is het ook belangrijk om jouw huis schoon te houden. Dit houdt in regelmatig stofzuigen en afstoffen, en schoonmaken met een schoonmaakmiddel dat bleekmiddel bevat

Was jouw handen grondig na contact met een kat en voordat je iets eet.

Je kunt ook antihistaminica nemen om de symptomen te verlichten. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar.

Als de symptomen ernstiger zijn, kan de arts andere medicijnen voorschrijven, zoals corticosteroïden. In sommige gevallen kan immunotherapie ook nuttig zijn.

10 tips voor mensen met een allergie voor katten:

  1. Houd een afstand van ten minste twee meter en aai de kat niet.
  2. Regelmatig stofzuigen en afstoffen.
  3. Schoonmaken met bleekmiddel.
  4. Was de handen na contact met de kat voordat je iets eet.
  5. Neem antihistaminica om de symptomen te verlichten.
  6. Als jouw allergie ernstiger is, kun jij jouw arts ook om andere medicijnen vragen.
  7. Zet ramen open om je huis te luchten.
  8. Stofzuiger met HEPA-filter.
  9. Luchtreiniger met HEPA-filter.

*Een HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air) is een type luchtfilter dat ontworpen is om zeer kleine deeltjes uit de lucht te verwijderen. Hieronder vallen pollen, huidschilfers van huisdieren, rook en stof. Apparaten met een HEPA-filter hebben een code die aangeven hoe effectief ze zijn. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het zal werken tegen jouw allergie. Idealiter kies voor een HEPA0-filter met code 14.

Hoe kom ik van mijn kattenallergie af?

kattenallergie

Het is niet mogelijk om van de een op de andere dag af te komen van jouw kattenallergie. Voor de behandeling van jouw kattenallergie kun je het beste een arts raadplegen. Die zal aan de hand van jouw symptomen jou het beste kunnen helpen.

De behandeling voor kattenallergie zal bestaan uit (een combinatie van) neussprays, oogdruppels, antihistaminica en/of immunotherapie. Echter als je de kattenallergie volledig wilt elimineren, is jouw kat uit huis plaatsen de beste optie. Uiteraard kun je wachten tot je de allergie voorbij groeit of de symptomen onderdrukken, maar dit biedt geen garanties tot volledige immuniteit.

Kan allergie voor katten overgaan?

Allergieën voor katten zijn niet levenslang. Naar verloop van tijd kan de allergie afnemen. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de mate van blootstelling en hoe ernstig de allergie is. Ongeveer 50% van de mensen die allergisch zijn voor katten, zijn niet meer allergisch tegen de tijd dat ze volwassen zijn.

Kan je testen of je allergisch bent voor katten?

Ja, je kunt testen of je allergisch bent voor katten. Er zijn een paar verschillende manieren om dit te doen.

Eén manier is een huidpriktest. Hierbij wordt de huid aangeprikt met een kleine hoeveelheid kattenallergenen. Als je allergisch bent voor katten, krijg je een rode bult op de plek waar de allergeen zijne geïnjecteerd.

Een andere manier om te testen op kattenallergie is een bloedtest. Deze meet de hoeveelheid IgE-antilichamen in je bloed. Als je hoge niveaus van deze antilichamen hebt, betekent dit dat je allergisch bent voor katten.

Conclusie

We hopen dat dit artikel je zal helpen om een kattenallergie te herkennen en te verminderen. Als het jou heeft geholpen, deel het artikel dan op sociale media zodat andere mensen er ook hun voordeel mee kunnen doen.

Mocht je nog vragen, tips of aanvullingen hebben, neem dan contact met ons op via Instagram DM of de contactpagina.