KatofPoes.nl

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kat van aanrecht houden? 5 simpele tips!

Picture of Bjarne Ras
Bjarne Ras

Met twee eigenzinnige katers aan mijn zijde, begrijp ik de bijzondere band tussen mens en kat als geen ander. Mijn avontuur begon met de komst van mijn kat Edward, wat me inspireerde om mijn kennis over kattengedrag en gezondheid te delen op deze website. Naast het schrijven geniet ik ook enorm van de waardevolle momenten samen met mijn twee pluizenbollen.

Inhoudsopgave

Hoe kan ik mijn kat van het aanrecht houden? Een veelbesproken onderwerp onder kattenhouders. Wij hebben voor jou onderzocht hoe je hier het beste mee kan omgaan. 

Het aanrecht is één van de meest gevaarlijke plaatsen in ons huis. We bewaren er voedsel, scherpe voorwerpen, elektrische apparaten bereiden maaltijden op een heet fornuis.

Onze katten worden instinctief aangetrokken tot hoge plaatsen vanwege hun aangeboren klimvermogen en behendigheid. Zij voelen zich het meest veilig wanneer ze observeren, rusten en slapen vanaf hoge plekken in huis.

Katten zijn ook nieuwsgierige en opportunistische dieren. Katten die zeer gemotiveerd zijn door voedsel, zullen het aanrecht buitengewoon verleidelijk vinden en te moeilijk te weerstaan ​​​​als voedsel of kruimels in het zicht blijven.

Hoewel het ons gek en onhygiënisch kan maken, is het vanuit het oogpunt van onze kat een natuurlijk gedrag om te springen of op plaatsen te klimmen die voor ons als verboden terrein worden beschouwd.

Waarom springt mijn kat op aanrecht?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw kat op aanrecht springt:

 • Nieuw huisdier – jouw kat kan zich bedreigd voelen wanneer een gloednieuw huisdier het huis binnenkomt. Een hoge plek in huis helpt hen zich veilig te voelen en contact te vermijden.
 • Toevoeging van peuters – een baby kan een stressvolle en verrassende ervaring zijn voor een kat. Oefen geleidelijke blootstelling in een gecontroleerde omgeving, zodat de kat zich de baas kan voelen met een veilige plek om zich terug te trekken.
 • Honger – een kat kan een ’tijger’ worden als voedsel schaars is. Ruim alle voedselresten op, haal kattenspeeltjes met voeding in huis en voer kleine, frequente maaltijden om springen op het aanrecht te voorkomen.
 • Verveling – een verveelde kat zal kattenkwaad uithalen. Zorg ervoor dat je kat voldoende kattenspeelgoed, kartonnen dozen en kattenkruid heeft om mee te spelen.
 • Dorst – de kraan kan onweerstaanbaar zijn voor een dorstige kat, vooral in de zomermaanden of wanneer ze worden geconfronteerd met veranderingen in hun welzijn. Vroegtijdige detectie van een verhoogd waterverbruik is essentieel om gezondheidsproblemen te voorkomen.
kat van aanrecht

Hoe katten van het aanrecht af te houden?

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat jouw kat op het aanrecht springt. Wij hebben hieronder 5 simpele tips voor je uitgelicht. 

1. Geef ze een hoge plek in huis. 

Katten zijn graag bij ons in de buurt. Als ze op het aanrecht zitten, zitten ze op hetzelfde niveau als hun mens. Als alternatief kun jij jouw kat een hoge krabpaal bieden, zoals de Meows Hoge kattentoren.

In sommige huizen is het keukenblad in de buurt van een raam. Aangezien vogels kijken het geliefde tijdverdrijf van een kat is, kun je hierop inspelen. Denk bijvoorbeeld aan de ACE Pets Dubbele Hangmat. Dit is een kattenmand die jij aan het raam kunt bevestigen. Ideaal toch?

2. Houd voedsel uit het zicht.

Door voedsel uit het zicht te houden, kun je katten die door voedsel gemotiveerd zijn, van het aanrecht houden.

Ongeacht of voedsel door mensen wordt geleverd, katten zijn generalistische, vindingrijke eters, aangetrokken door voedsel dat op nieuwe locaties wordt gevonden. Ze zoeken naar restjes van het aanrecht, eten uit kommen, stelen voedsel uit bakken en chillen op warme plekken dicht bij het fornuis in de hoop iets lekkers te krijgen.

Wij adviseren geen vlees of ander voedsel onbeheerd achter te laten op het aanrecht. Denk hier vooral al bij afwezigheid in huis. Zorg vooral voor voldoende voer in de kattenvoerbak.

kat van aanrecht

3. Train je kat om van aanrecht te blijven.

Je kat van aanrecht houden is ook te trainen. Door je kat te trainen om op commando naar een mat of kruk te gaan, zal hij of zij het aanrecht niet meer gebruiken.

De meest efficiënte manier om springen op het aanrecht te voorkomen, is door het gedrag van jouw kat aan te passen. Er zijn drie primaire stappen om springen op het aanrecht te voorkomen:

 • Train “ga naar de mat” of “zit op een kruk” gedrag buiten de keuken. De mat of kruk wordt een dankbare plek naast het zitten op een hogere kruk en is een alternatief voor springen op het aanrecht.
 • Benader langzaam het “echte scenario” met weinig afleiding.
 • Versterk het gedrag op een hoog tempo in de echte context met zoveel mogelijk herhalingen.

4. Draag zorg voor een stimulerende en verkennende omgeving. 

Door jouw katten een omgeving te geven met voldoende mogelijkheden voor klimmen en verkennen, kun je hen verlangen om op het aanrecht te springen verminderen. Biedt jouw kat de juiste opties voor klimmen, krabben en rusten door een verkennende omgeving te creëren. Krabpalen en meubels zijn een enorme hit, hoewel ze duur kunnen zijn.

 • Creëer binnen hoge rustruimtes met planken, kasten, bureaus, dressoirs, stoelen en kledingkasten. Plaats een comfortabel bed of deken op de plek en laat regelmatig wat lekkers of kattenkruid achter om je kat te verleiden.
 • Bouw een buitenverblijf voor katten. Maak van verschillende materialen een plek waar jouw kat helemaal uit haar dak kan gaan. 
 • Zorg in huizen met meerdere katten voor veel hoge slaapplekken om het territorium uit te breiden, zodat de katten geen concurrentie voelen om het aanrecht gebruiken.
 • Als jouw kat een kamer moet delen met jouw geliefde hond, zal hij eerder geneigd zijn de grond te vermijden en ergens op te springen. Draag zorg voor voldoende plekken waar zij kan verblijven. 
 • Verhoogde plekken kunnen variëren van enkele centimeters van de grond tot het plafond. Een kussen op de vloer, een kartonnen kasteel of een kleine krabpaal is ook een acceptabele hoogte voor katten.

5. Afschrikmiddelen

Je kat van aanrecht houden met afschrikmiddelen is ook een optie. Mogelijke afschrikmiddelen zijn onder meer:

 • Dubbelzijdig plakband. Katten lopen niet graag op plakkerige oppervlakken.
 • Aluminium bakjes gevuld met een beetje water. Sommige katten hebben een afkeer tegen water, anderen vinden het niet erg om in water te stappen.
 • Tapijtlopers of matten met stekelige noppen naar boven gericht. Katten houden er niet van om op stekelige oppervlakken te lopen.
 • Bedek de rand van het aanrecht met karton. Hierdoor maak je het oppervlak waar de kat op wil springen onstabiel.

Gebruik geen waterpistool, omdat het jouw kat alleen leert weg te rennen wanneer je het waterpistool oppakt en terugkeert als je weg bent.

DierDier

FAQ: Kat van aanrecht houden

Hoe voorkom ik dat mijn kat op het aanrecht springt?

Katten zijn zeer intelligent! Hoewel ze weten dat een bepaalde plek verboden is, kan de kat deze vermijden als je in de buurt bent, maar ze zal haar poten op het oppervlak planten zodra je weggaat. Om te voorkomen dat jouw kat op het aanrecht springt, moet je zorgen voor voldoende alternatieven. Gebruik alleen afschrikmiddelen als laatste redmiddel.

Houdt aluminiumfolie katten van het aanrecht?

Aluminiumfolie kan sommige katten van aanrecht houden, maar niet allemaal. De meeste katten houden niet van het gevoel van aluminiumfolie of het geluid dat het maakt als ze er met hun pootjes op lopen. Echter is het dagelijks afdekken van jouw aanrecht met aluminium erg onpraktisch.

Conclusie

Met de juiste training en veranderingen in de omgeving kunnen jij en je kat comfortabel de keuken delen zonder dat zij op het aanrecht zal springen. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat katten dol zijn op klimmen en hoge oppervlakken. Ze misdragen zich niet alleen, ze vertonen instinctief gedrag. Ze zijn cognitief niet zo geavanceerd als mensen, denken in termen van goed of fout of handelen uit wrok.

Hoewel ze misschien vervelend lijken, gedragen ze zich op een zeer coherente manier ten opzichte van hun omgeving.

Beloon jouw kat voor wat je wilt dat hij of zij probeert te doen, niet voor wat je niet wilt dat ze doen. Als alle pogingen mislukken, neem dan contact op met de plaatselijke dierenarts. 

Zijn er nog onduidelijkheden of heb je een waardevolle toevoeging? Neem dan contact met ons op. Wij stellen dit enorm op prijs!